Za nagrade državnih službenika 17 miliona maraka

2 565

Za novčane stimulacije državnih službenika BiH u 2010. bilo je na raspolaganju skoro 17 miliona KM. Da li je ovaj novac zaista potrošen u tu namjenu, u Ministarstvu finansija i trezora BiH za sada ne mogu da potvrde dok se ne usvoji Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Ilustracija

Međutim, znajući dosadašnje ponašanje državne administracije, može se naslutiti da na računu neće ostati nepotrošena nijedna marka. Naime, Savjet ministara BiH je na osnovu Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH praktično “naredio” 71 državnoj instituciji da donesu interne pravilnike o novčanom nagrađivanju zaposlenih.

Prema toj odluci, svaka državna institucija za stimulacije službenika može maksimalno potrošiti 2,5 odsto ukupnog budžeta za neto plate. Takođe, zaposleni službenik, ako njegov nadređeni ocijeni, može biti nagrađen najviše sa 20 odsto od njegove osnovne mjesečne neto plate.

Primjera radi, u pravilniku o isplati novčanih nagrada zaposlenim u Sekretarijatu Parlamenta BiH, navedeno je da zaposleni mogu biti nagrađeni za kvalitetno i efikasno obavljanje posla, za rad u komisijama, privremeno obavljanje poslova radnog kolege koji je odustan duže od deset dana i izuzetne rezultate rada. Tako za rad u komisijama koje «obavljaju poslove međuentitetske i interresorne koordinacije, te za učešće u izradi složenih projekata”, službenici mogu biti nagrađeni i sa 50 odsto od prosječne mjesečne neto plate u BiH, koja inače iznosi oko 800 KM.

(SodaLIVE.ba/BLIC)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
sarajevska

DABOGDA SVE POTROŠILI NA TABLETE

Jasmin Garagic

Dabogda im i ne moglo biti za lijekove, dugo bolovali i na kraju ko bijeda od najruznije smrti umrli.
Ne znam samo kako mislimo da ce ih bog kazniti? Da ima noga ne bi oni bili sto jesu i ne bi radili sto rade.
Ljudi njih trebaju kazniti a ne cekati boga.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x