Za dvije sedmice 20 operacija na otvorenom srcu

0 473

zaukcemiratiU prostorijama JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekat “Srce na dar” čiji su implementatori Fondacija za srce Ujedinjenih Arapskih Emirata uz podršku Emiratskog centra za srce i Crvenog polumjeseca i aktivnosti internacionalnog tima koji boravi u JZU UKC Tuzla.

“Srce na dar” je projekat koji se u Bosni i Hercegovini realizuje pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva Republike Srpske. Naime, riječ je o projektu u okviru koga eksperti u oblasti kardiohirurgije i interventne kardiologije iz različitih centara u svijetu pružaju potporu razvoju ovih grana kroz boravak, obavljanje operativnih zahvata, primjenu različitih postupaka i metoda u liječenju kardiovaskularnih bolesti i edukaciju domaćih timova.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravi tim profesionalaca u oblasti kardiohirurgije, interventne kardiologije, kardioanestezije i perfuzije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a, a očekuje se i dolazak ljekara iz Francuske i Kanade. Za vrijeme boravka u tuzlanskom centru, zajedno sa timom naše klinike i ljekarima iz KC Banjaluka koji su takođe uključeni u realizaciju projekta, uradiće 20 operacija na otvorenom srcu i niz invazivnih kardioloških procedura. Cilj implementacije ovog projekta u UKC Tuzla je da se obilježi početak rada Klinike za kardiovaskularne bolesti u novim prostorima u objektu Plave bolnice i za određeni broj pacijenata pruže usluge operativnih zahvata na srcu i interventne kardiološke procedure.

Gosti su se pohvalno izrazli o našim ljekarima, medicinskim tehničarima kao i uslovima rada u Plavoj bolnici. Osim toga, prilika je ovo za uspostavu kontakata i proširenje stručne saradnje. Projekat će omogućiti priključivanje ljekara i medicinskih sestara iz JZU UKC Tuzla u internacionalne timove čime će biti stvoreni uslovi za njihov odlazak u misije u druge zemlje. U projektu je pored JZU UKC Tuzla i Klinički centar Banjaluka, što ima za konačan cilj povezivanje ustanova u Bosni i Hercegovini.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x