Vozači u BiH toče najjeftinije gorivo

3 699

Cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH zasad miruju, a trend stagnacije zadržaće se do kraja januara iako je u zemljama regiona došlo do poskupljenja, poručuju distributeri, što potvrđuje i kretanje cijena.

gorivo11
Goran Radivojac, ekonomski analitičar, rekao je da postojanje domaćih prerađivačkih kapaciteta na tržištu sirove nafte u BiH obezbjeđuje sigurnost snabdijevanja, ali značajnije ne utiče na promjene cijena.

“BiH ima veliki broj malih benzinskih pumpi, ali je takođe prisutan i veliki broj većih lanaca. Ovakvo tržište je dosta usitnjeno i zbog toga će u narednom vremenu doći ili do ukrupnjavanja tržišta, i to na način da će mali distributeri početi u sve većoj mjeri da bankrotiraju”, rekao je on.

Radivojac je dodao da, ukoliko se posmatra prostor bivše Jugoslavije, primjetno je kako sve te zemlje imaju posebno uređena naftna tržišta.

Slična stvar je i u Federaciji BiH, gdje, prema podacima Ministarstva trgovine, distributeri nisu pokazali pretjeranu zainteresovanost kako za sniženje, tako ni za povišenje cijene goriva.

“Od Nove godine imali smo oko 20 zahtjeva za sniženje cijena goriva u iznosu do pet feninga po litru, ali s obzirom na broj pumpi, kojih u Federaciji ima 630, taj broj je neznatan”, kazala je Lela Glibo, stručni savjetnik u sektoru cijena pri ovom ministarstvu.

Prema zvaničnim podacima ovog ministarstva, bezolovni benzin 95 na pumpama u Federaciji se prodaje po prosječnoj cijeni od 2,35 KM, bezolovni 98 za 2,55 KM, a eurodizel 5 od 2,45 KM po litru.

Bezolovni benzin 95 košta 1,450 eura, za 0,6 centi je poskupilo dizel gorivo i ono sada košta 1,37 eura za litar, dok se litar lož-ulja plaća 1,02 eura.

(SodaLIVE.ba/Nezavisne novine)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Марко

Nije najjeftinije, nego je najgoreg kvaliteta na svijetu. I u Zanzibaru sipaju kvalitetnije! Dobro nas guze od rata naovamo pa nek nam još do zaćeraju još – nije problem!

shile

Cijene se dizu a standardi sve gori.narod nema posla.a vi samo dizete

ostali
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x