Vodotoci i vodostaji na području TK u fazi blagog opadanja

0 797

Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u fazi blagog opadanja u odnosu na jučerašnje stanje. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište na području općina Doboj-Istok, Gračanica i Živinice.

Brana HA Modrac / Foto: Arhiv

Nema poplavljenih stambenih, industrijskih i drugih infrastrukturnih objekata.

Vodostaj na brani HA Modrac u 7 sati iznosio je 199,57 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 13.00 nivo je niži za 11 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 75,3 m3/s. Vodostaj na brani Modrac je u fazi opadanja.

Rijeka Spreča se izlila priobalno i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. U naselju Stadion Luka, MZ Klokotnica, voda je se povukla tako da nema više poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata. Vodostaj rijeke Spreče u općini Gračanica jutros u 7 sati na mjernom mjestu Most za Karanovac iznosi 345 cm, i u odnosu na jučerašnje mjerenje u 7 sati niži je za 20 cm. Rijeka Spreča se izlila u području D.Lohinje i D. Orahovice i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 50 ha poljoprivrednih površina na lokalitetima Maline, Suha i Barice. Rijeka Spreča ima tendenciju opadanja. U svim općinama ugroženim poplavama na području Kantona vodostaj rijeka je u opadanju.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x