Vlada Federacije uvodi doživotne mandate

0 632

Vlada Federacije BiH na svojoj posljednjoj sjednici ponovo je napravila zaokret: vratila je, odnosno po drugi put utvrdila autentično tumačenje člana 5 Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

vlada_fbih

U julu je smatrala tu odredbu jasnom, a u augustu je dala identičan prijedlog koji je Parlament Federacije odbio, a Predsjedništvo FBiH je nakon svega donijelo odluku o raspisivanju konkursa za novi saziv Komisije.

Mandat KVP-u istekao je 2009, što je potvrdio i Vrhovni sud FBiH. Pa, ipak, i Vlada i Ured visokog predstavnika u BiH pokušavaju ozakoniti rad izvan mandata. Vlada je, također, na istoj sjednici razmatrala i nacrt dopuna Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, koji nije usvojen ali je formirana radna grupa koja će uzeti u obzir sugestije sa sjednice i ugraditi ih. Želi li ova Vlada ozakoniti hiljadugodišnje sjedenje u istim foteljama i doživotne mandate?

“Smisao predloženih dopuna Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima je da se jasno utvrdi princip kontinuiteta funkcije kako bi se osigurala pravna sigurnost i institucionalna stabilnost u Federaciji BiH, odnosno kako bi se onemogućile blokade u radu pojedinih institucija ili njihovih tijela”.

(SodaLIVE.ba/Depo)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x