Vlada FBiH traži naftu i gas: Raspisan tender za izbor konsultanta

3 1.532

Nakon dva neuspješna pokušaja Vlada FBiH želi da pronađe stručnog konsultanta koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i gasa u Federaciji BiH.

Tako je Federalno ministarstvo industrije, energije i rudarstva objavilo treći tender za nabavku stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi FBiH u izradi tenderske dokumentacije, pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Od konsultanta se očekuje lzrada Plana aktivnosti za realizaciju usluga, priprema i organizovanje promocije prostora Federacije za istrazivanje i eksploatacru nafte i plina, priprema tenderske dokumentacije, organizovanje i raspisivanje medunarodnog javnog poziva, izrada preporučenih modela ugovora i fiskalnih parametara, pružanje stručne pomoci prilikom evaluacije ponuda, izradu strategije pregovora, organizovanje i vođenje pregovora sa naftnim kompanijama sa izradom konačnog prijedloga ugovora, te edukaciju domaćih stručnih osoba, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Procijenjena vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 1,28 miliona KM.

Krajnji rok za dostavu ponuda je 27. novembar 2018. godine, kada je zakazano i otvaranje pristiglih zahtjeva za učešće.

Podsjetimo, prethodni postupci za traženje konsultanta za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koji je pokrenut 2014. godine, nekoliko puta je obustavljan i ponovo pokretan.

Prvi poziv raspisan je u oktobru 2017. godine kada su tendersku dokumentaciju preuzela 43 zainteresovana ponuđača, ali nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda. Utvrđeno da nijedan ponuđač ne ispunjava tražene kriterije, odnosno nema potrebne kvalifikacije za pružanje usluga vođenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta.

Leave a Reply

3 komentara za članak "Vlada FBiH traži naftu i gas: Raspisan tender za izbor konsultanta"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Koksarass
Gost
Koksarass

Ko ce sad da izda okolinsku dozvolu gikilu kad ne bude Edite Djapo vise…

SahariZA
Gost
SahariZA

P’da zna se, SebIiJA

piere
Gost
piere

sta cete dzaba trazit ima u kuvajtu koliko hocete