Vizna liberalizacija ne znači stalni boravak niti azil u zemljama Šengena

1 751

Vizna liberalizacija donijela je početak nove ere za Bosnu i Hercegovinu u pogledu njenog odnosa s Evropskom unijom, te omogućila građanima da slobodno putuju po gotovo cijelom kontinentu.

Ilustracija

S druge strane kršenje odredaba koje propisuje Evropska unija a koje se odnose na viznu liberalizaciju, mogu da donesu veliku štetu BiH i njenim građanima. Pod viznom liberalizacijom podrazumijeva se slobodno kretanje u zemljama Evropske unije.Ona ne znači boravak niti azil u nekoj od zemalja.

Svako kršenje procedura koje se tiču liberalizacije viznog režima, za sobom povlači velike sankcije i kazne od strane države u kojoj se vizni režim zloupotrijebi. Vijeće ministara EU istovremeno je uvelo i dvostruki mehanizam nadzora i ranog upozoravanja za sve zemlje zapadnog Balkana. Evropska komisija je posebnom izjavom ukazala da u slučajevima remećenja režima vizne liberalizacije, može preduzeti i mjeru privremenog ukidanja režima putovanja bez viza u zemlje EU.

Do toga je došlo jer su neke članice EU tražile da se pooštri kontrola provođenja mjere vizne liberalizacije za BiH i Albaniju, kao i zbog slučajeva “lažnih azilanata” koji su dolazili u Uniju po ukidanju viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru.

Za rad na crno u zemljama Evropske unije kazna je od pet do 10 godina zabrane ulaska u zemlje Šengena. Kako bi građani na vrijeme imali tačne informacije o tome šta je vizna liberalizacija, šta ona podrazumijeva i koje su kazne kada je u pitanju kršenje odredaba koje propisuje vizna liberalizacija, Ministarstvo sigurnosti BiH će od 18. novembra, provoditi javnu kampanju te izdati veliki broj različitih letaka i brošura.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
meho

nazalost mnogi nisu upuceni ili jednostavno ignorisu radnu dozvolu.sa dozvolom boravka od 90 dana a bez radne dozvole ne smije se nista u clanicama EU raditi.
kazne su rigorozne i za firmu i za onoga ko radi bez radne dozvole.a najgore je ako se nekome nesto nedaj boze desi na poslu,pa nije ni osiguran…eto belaja
u austriji znam neke koji godinama rade na crno,i u nedostatku kontolora imaju ili imali su srecu da ih ne ulove.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x