Više od polovine stanovnika BiH živi na rubu siromaštva

3 461

Više od polovine stanovništva Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a gotovo 20 posto mladih je i ispod te granice, upozorili su u ponedjeljak voditeljica ureda UNICEF-a u BiH Florance Bauer i posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen pozvavši predstavnike vlasti u toj zemlji da poduzmu hitne mjere kako bi se poboljšao sistem socijalne zaštite.

siromastvo18

Sudjelujući u Sarajevu na konferenciji posvećenoj koordiniranju nastojanja za uspostavu učinkovitijeg sistema socijalne zaštite koji bi pratio politiku što je na tom planu zagovara Europska unija, Bauer je iznijela procjene koje govore da u BiH 58 posto stanovništa živi na ivici siromaštva pri čemu je posebno zabrinjavajući veliki udio djece u toj kategoriji.

Sorensen je istaknuo kako će EU s 4,5 miliona eura podržati izradu i provedbu strategije bolje socijalne zaštite u zemlji. Dodao je i kako je umjesto pretjeranog politiziranja potrebno povesti više računa o činjenici da u BiH danas 20 posto mladih živi u uslovima siromaštva.

“Upravo to su činjenice na koje se političari trebaju fokusirati”, kazao je Sorensen.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović najavio je kako će u idućem razdoblju posebna pažnja biti posvećena poboljšanju uslova za predškolsko obrazovanje te na djecu s ruralnih područja kao i onu s posebnim potrebama.

(SodaLIVE.ba/Index)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Suljaga

Neka gladni dođu našem naćelniku, on je merhametli duša od ćojka, sve će hin nahranit.

FOTON

Umjesto sto dajete pare za azil pasa bolje da date pare nekoj normalnoj drzavi za azil ljudi.

NUKA

Ma stace nama pare i statistika nama je bitno koliko nas ima.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x