[VIDEO] “Nismo Bošnjaci, ali i mi imamo svoj spot…”

12 388

Koalicija “Jednakost” predstavila je prvi animirani spot u mini-kampanji “Budi svoj/a, izjasni se slobodno!”, koji se na duhovit način osvrće na temu izjašnjavanja na popisu stanovništva u BiH 2013. godine.

Untitled11-1

Spot je nastao u okviru kampanje “Građanin/građanka prije svega – za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije!”, koju provodi koalicija “Jednakost”, a koja je usmjerena na prava svih onih koji ne pripadaju konstitutivnim narodima u BiH. U narednom periodu ćemo predstaviti jos dva spota sa sličnom tematikom.

Protagonisti spota su šaroliki “Zaštitnici slobode” koji se pojavljuju u različitim situacijama kako bi spriječili zloupotrebe i pritiske na slobodno izjašnjavanje na popisu.

“U posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo agresivnih, pa čak i protuzakonitih, pritisaka u okviru organizovanih kampanja kojima se forsiraju određena etno-nacionalna izjašnjavanja. U neke od njih uključile su se nedavno čak i institucije susjednih država. Na sve to nadležne institucije u BiH uopšte ne reaguju, a kao rezultat imamo atmosferu pred popis koja je počela ličiti na vanredno stanje, dok se istovremeno o samom popisnom procesu i dalje ne zna sve što bi se trebalo znati, jer su institucije i tu propustile uraditi svoj posao. Ovo je naš način da pokušamo relaksirati tu mučnu “predpopisnu” atmosferu i da poručimo građanima i građankama da niko nema pravo da im nameće bilo kakvo izjašnjavanje, ali i da im, preko naših info-telefona i sajta popismonitor.ba, pružimo sve informacije o popisu koje nisu dobili od nadležnih institucija.”

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Geobih

svako dobronamjeran bi ukonio ovaj spot koji ima za cilj zbunjivanje Bošnjaka.

ANTIBOSNJAK

DOSTA JE VISE UVJERAVANJA I UBJEDJIVANJA KAKO SU SVI STANOVNICI EVROPE BOSNJACI!!Dosta vas je i dosta nam je vase histerije i shvatite da smo mi MUSLIMANI.Ne izmisljajte naciju nije ovo BOSNJAKIJA!

Bošnjak *

@Redakciji

“Nismo Bošnjaci, ali i mi imamo svoj spot…”,
na grub način ponovo ismijava samo Bošnjake,a koalicija “Jednakost” vrši direktnu diskriminaciju(pogledajte spot).U posljedni mjesec dana objavili ste više spotova koji omalovažavaju i vrijeđaju Bošnjake.Ne trebate raditi za Bošnjake,al što je dosta, dosta je.

cipiripi

bosnjaci ismijavaju sami sebe glupim spotovima u kojima koriste djecu , cemu toliki strah onaj ko se osjeca bosnjakom tako ce se i izjasnit ,to niko nemoze promijenit.

Bošnjak *

@ Redakciji

Pogledajte ponovo sve spotove koje ste objavili vezano za popis stanovništva (tu mislim na naslove spotova i popratne vaše komentare ,kao i odabir spotova),vidjet će te da sadrže elemente:ismijavanja,vrijeđanja ,omalovažavanja Bošnjaka (sve ili bar jedno od navedenog).

samir

spot onaj jeste smjesan ali mi muslimani se trebamo izjasnit ko bosnjaci,zato zato ko se izjasni ko bosanac i hercegovac ide u red ostalih ,ja bi prvi da nas sve popisu ko bosance i hercegovce al i srbe i hrvate vi bosanci i hercegovci ste naivni i sutra cete pomoc dodiku da se siri i kaze kako ih ima vise te da se mogu otcjepit ,nemojte bit naivni .

Damir

samire, nije tacno da ce u red ostalih. ovo nema veze sa individuama vec opcenito. ja cu se licno izjasniti kao BOSANAC i na to me nikakav BOŠNJO ne moze odgovoriti. a ubuduce se predstavljam kako mi bude odgovaralo na nekom konkursu… bosnjak gdje treba, bosanac, hrvat… sve moze u ovoj drzavi i zasto da ne

samir

damire izjasni se kako hoces to je svacije pravo,al cemo se mi podjelit pa cemo bit manjina.ovo je politicko pitanje.

Balašević

Naša Država nije mlada , ali je ” mlad ” period od posljednjeg ataka na nju 92 – 95 . Odbranili smo je krvavo .Nemojmo da se sada , na popisu , naivno zanosimo bosanstvom ,kao nekad jugoslovenstvom ,pa postanemo ostali , nemojmo da zaboravimo da smo tek 1974 nacionalno priznati( do tada jedino neopredjeljeni ) ,da smo 1993 na Bošnjačkom saboru odlučili da nam vjerska pripadnost ( Musliman ) ne bude i narodni naziv , jer to nema nigdje u Svijetu, pa smo sebi sami izabrali ime Bošnjak .
Svim starima i mladima recite da su na popisu Bošnjaci , jer tako se samo brani Država BiH .
Ili će te gledati kako Srbi postaju prvi narod u Državi i kako svjetla obraza traže referendum o otcjepljenju RS -a, tako im snivan .

lolo bosanac

na popisu svako treba dase izjasni onako kako se osjeca ,a ne da ide za tudom pamecu i politickim manipulacijama.

Balašević

Lolo , osjećaj se ti kako hoćeš jarane, al’ ako userete i ponovo ludim glavama dadnete priliku da se
” referendišu ” s nadom odcjepljenja , rat je opet na pomolu , a ti se tad osjećaj ili ne osjećaj kako hoćeš – kasno je brajko , jer najebat ćeš zajedno sa mnom u rovu . Zato pamet u glavu – Bošnjaci svi do jednog i mirna Bosna .

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x