[VIDEO] Almir Čehajić Batko: Imati dijete najveća je sreća u životu i strašan je moment kada ti saopće da će umrijeti

0 1.112

Htio sam da se borim, zadužio sam se, ali nisam želio izlaziti s tim u javnost. Sada sam okrenuo priču zato što je moje iskustvo strašno. Ovih deset godina ustvari je priča o čovjeku koji nosi nož u grudima i koji hoće ljudski da pruži ruku ljudima, a s druge strane je to priča o jednom najodvratnijem vremenu koje je gore nego i ratno, kazao je Batko o filmu.

198d17415f5748cbe60a829abc263ecfIzgubio sam suze, isplakao sam ih, ali večeras ne mogu zadržati suzu radosnicu. Želim da vam se nikad ne desi tuga koja se desila meni, želim da vas prati sreća koju ja sada osjećam.

Riječi su to Radeta Aleksića, oca ubijenog Srđana, koji je život izgubio od srpskog agresora dok je želio odbraniti svoga prijatelja, Bošnjaka, od neprijateljske ruke u svom rodnom Trebinju.

Rade je stigao u Sarajevo kako bi prisustvovao premijeri filma “Krugovi” Srdana Golubovića, drame koja govori o tom herojskom činu, filmske priče koja je osvojila pregršt nagrada na svjetskim festivalima. Nakon projekcije filma u Ljetnom kinu hej!, Aleksić se obratio publici, koja je gromoglasnim aplauzom ispratila kraj filma. Film je osim projekcije u Metalcu prikazan i sinoć publici otvorenog kina na Dobrinji.

Anonymousi

Za ljubitelje kvalitetnog dokumentarca, današnji dan je bio načičkan događajima. Pored odličnog djela Joshue Oppenheimera, Christine Cynn i anonimnih članova indonezijskih Odreda smrti (i zvanično su kao autori, pored dvoje reditelja, potpisani kao Anonymous, zbog straha od odmazde), “Čin ubijanja”, u kojem su rekreirani mračni događaji iz još mračnije historije ove zemlje, priličnu pažnju gostiju festivala i publike izazvao je i film “Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka” Ivane Todorović iz Srbije, ali poslastica je došla na kraju dana, kada je u Cinema Cityu, u okviru takmičarske konkurencije prikazan novi film Pjera Žalice, “Rob”, sa Almirom Ćehajićem Batkom u glavnoj ulozi.

Ovaj film je i prije premijere izazvao dosta pažnje, jer govori o ličnoj borbi radiovoditelja sa kamatarima – zamci u koju upadaju brojni roditelji bez izlaza, dok pokušavaju doći do novca koji bi obezbijedio životno važno liječenje za njihovu djecu.

– Imati dijete najveća je sreća u životu i strašan je moment kada ti saopće da ti je dijete toliko bolesno da će umrijeti. Tada bi dao sve, svoj život za njega, a ne možeš. Htio sam da se borim, zadužio sam se, ali nisam želio izlaziti s tim u javnost. Sada sam okrenuo priču zato što je moje iskustvo strašno. Ovih deset godina ustvari je priča o čovjeku koji nosi nož u grudima i koji hoće ljudski da pruži ruku ljudima, a s druge strane je to priča o jednom najodvratnijem vremenu koje je gore nego i ratno, kazao je Batko o filmu.

Sa mamom

I novi film Sarajlije Miroslava Mandića, “Adria Blues”, u kojem glavnu ulogu tumači Senad Bašić, prikazan je danas, u okviru programa SFF Guests Presents. Ova sjajna i melanholična priča govori o Sarajliji Toniju Riffu, bivšem rokeru.

Polovina festivala, koja je otprilike sutra, donosi i premijeru jedinog bh. filma u zvaničnoj selekciji, novog ostvarenja Faruka Lončarevića, “Sa mamom”. Film je sniman početkom ove godine u Sarajevu pod radnim nazivom “Berinine čakre”, a u njemu glavne uloge tumače Marija Pikić, Branko Đurić i Mira Furlan.

U dvostrukom programu selekcije koja konkuriše za nagrade, biće prikazan i film “Talea”, njemačke rediteljice Katharine Mueckstein. Filmsku intrigantnost mogao bi potaknuti “Sickfuckpeople”, dokumentarac iz Rusije, reditelja Juryja Rechynskog, ali obavezno gledanje iziskuje palestinska drama “Omar”, Hany Abu-Assada. Ovaj genijalni reditelj nam je 2006. podario i remek-djelo pod nazivom “Raj sada”, koji je čak ušao i uže nominacije za Oscara, a u kojem je, i na komičan i dirljiv način, sažeta srž palestinsko-izraleskog sukoba. Nema razloga da “Omar” bude išta lošiji.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x