Većini studenata zajam je nemoguća misija

1 741

studentiStudenti iz Federacije BiH sa prosjekom od 9,5 do 10 imaju mogućnost da konkurišu na javni poziv za dodjelu studentskih zajmova.

Vraćanje zajma

Riječ je o nepovratnim sredsvima koje najbolji studenti neće morati vraćati. Oni koji imaju prosjek od 8,5 do 9 dobit će zajmove, ali će morati vratiti 40 posto dobijenog novca.

Planirano je da zajmove dobije 400 studenata u iznosu od po 250 KM u trajanju od 10 mjeseci. Konkurs je otvoren do 6. decembra.

Kako nam je kazao Jasmin Jarebica, predsjednik Asocijacije studenata Studentskih domova FBiH svaka pomoć je dobrodošla, ali je upitno koliko studenata će opće moći konkurisati za zajmove.

– Studenti koji borave u domovima i pored teških uslova imaju dobre prosjeke, ali imamo veliki broj studenata koji pored fakultetskih obaveza i rade kako bi mogli plaćati osnovne troškove, tako da je jako teško pored svih problema biti super student. Svakako da je dobra stvar što je Federalno ministarstvo obrazovanja odlučilo na ovaj način olakšati studiranje, ali mi i dalje ostajemo pri tome da se pod hitno mora formirati Fond za studentski standard kako bi prije svega poboljšali osnovne uslove života, od ishrane do smještaja – kaže Jarebica. Po njegovim riječima uslovi za dobijanje zajma su na neki način previsoki jer na pojedinim fakultetima studenti dobijaju navjeću moguću ocjenu osam.

Loš standard

– Zato smatramo da se Fond  za studentski standard treba formirati jer bi onda riješili i pitanje zajmova i ne bismo morali čekati da prođe godina dana pa da konkurišemo. Studenti su zainteresovani, ali većina neće biti u mogućnosti da uopće konkuriše – kaže Jarebica.

(SodaLIVE.ba/SAN)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
pravda

Dragi studenti,ovakva odluka Vlade treba da bude stimulacija za vas i da probudi optimizam i zelju za uspjehom.
Stoga,umjesto stalnih zalba,”strajkova” i bojkotovanja nastave, postavljanja zahtjeva,”zagrijte”stolicu i jednom zauvijek shvatite da je samo osnovno obrazovanje obavezno ,a sve iznad je opcija i vi treba odlucite.
Ne zaboravite; svuda u svijetu studenti rade i studiraju i dobivaju kredite koje onda do kraja zivota otplacuju.
Budite odgovorni i ponasajte se zrelo. Jedino tako cete uspjeti .

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x