Uvoz određenih proizvoda iz EU bez carine

3 640

U BiH će od danas biti ukinute carinske stope određenih vrsta proizvoda porijeklom iz Evropske unije.

Ilustracija

U skladu s postepenom primjenom Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, ukidaju se carine za dizel gorivo, bezolovni benzin s oktanskim brojem 95, određene vrste tekstilnih prizvoda, određene predmete građevinske i metalne industrije, te na sportske rekvizite porijeklom iz EU.

Ukidaju se carine i za određene mlječne i mesne proizvode, voća i povrća. Portparol Uprave za indirektno oprezivanje BiH Ratko Kovačević istaknuo je da, s obzirom na slobodno formiranje cijena na domaćem tržištu, najvjerovatnije neće doći do snižavanja ovih proizvoda na našem tržištu, dok će Uprava smanjenje poreza na osnovu carina nadoknaditi od veće akcize za cigarate. “Za 11 mjeseci 2010. godine prikupljeno je 44 miliona maraka manje prihoda od carina u odnosu isti period 2009., a s druge strane smo u potpunosti ispunili plan kada su u pitanju prihodi na 2010., jer je taj gubitak od carina nadoknađen od posebnih poreza ili akciza na cigarete”, pojasnio je Kovačević.

U Udruženju potrošača RS-a smatraju da ove olakšice neće donijeti značajnije pogodnosti za građane, dok bi mogle dodatno ugroziti domaću proizvodnju. Sekretar ovog udruženja Dragovan Petrović tvrdi da su carinske olakšice u interesu uvoznih lobija, a da građani BiH neće osjetiti nikakve efekte u promjeni cijena. Primjenom Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU, od početka 2009. godine carine za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU su potpuno ukinute.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Jasmin Garagic

Ne vjerujem da ce to nama kupcima ista dobro donijeti.
Prodavci ce placati jeftinije robu iz uvoza (a gotovo sve je iz uvoza) a nam ce isto ili cak skuplje naplacivati.
Nema druge nego gledajte cijene i prijavljivati inspekcijama one koji na taj nacin kradu kupce.

lex.

U svakom slucaju je dobra stvar i ako bude povecane cjene od strane prodavaca mocice se otici npr. u njemacku i dovuci sebi auto recimo 😉

Providur

Ovako citajuci bombastican naslov reklo bi se i logicno bi bilo da ……
kupite neku od spomenutih roba u inostranstvu i prenesete je bez carine ….
ALI nije tako !!!!
Carine su ukinute samo za FIRME koje ce i dalje zadrzati vece cijene ali i vise zaradjivati
DAKLE ako pokusate da nesto kupite (ili za Vas neko)i pokusate prenijeti preko carine PLATITI ce te carinu od 15 do 30 %

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x