Utvrđeno koliko su tačno stare bosanske piramide u Visokom

Piramida Sunca
4 3.762

Četvrta međunarodna naučna konferencija o bosanskim piramidama “Skrivena historija“, koja je počela 4. septembra u organizaciji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, bit će završena večeras.

Piramida Sunca
Piramida Sunca

Ova konferencija o bosanskoj dolini piramida okupila je 23 stručnjaka iz 11 zemalja svijeta, od arheologa s Novog Zelanda, fizičara, inžinjera, biologa iz zemalja kao što su SAD, Kanada, Njemačka, Holandija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH.

Kako je Feni rekao osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić, i ove godine stručnjaci su prezentirali svoje analize, laboratorijska pretraživanja i
radiokarbonska datiranja.

-Ove godine je najvažnija vijest da je utvrđena precizna starost Bosanke piramide Sunca. Nakon radiokarbonskog datiranja uzorka pronađenog ispod betonskih blokova piramide utvrđeno je da je riječ o starosti od 29 hiljada godina plus – minus četiri stotine godina. Utvrđeno je da je to najstarija piramida na svijetu – ustvrdio je Osmanagić.

Tokom ove arheološke sezone, kako je kazao, pronađen je i dosad najveći megalit u podzemnom tunelu, megalit K-5, koji ima masu oko 40 tona.

To znači da je ova lokacija i ove godine održala status najatraktivnije arheološke lokacije na svijetu, dodao je Osmanagić.

Naglašava da stručnjaci s konferencije odlaze vrlo zadovoljni i impresionirani dostignućima na ovom projektu.

Suorganizator konferencije “Skrivena historija” je Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini.

(SodaLIVE.ba/Fena)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Faraon

Ma BiH jaca od Egipta od nas sve nastalo to se zna

FOTON

Nas narod je takav da moze do besvijesti raspravljat o stvarima o kojima nema blage veze. Govorim o @cipiripi – u, a ne o dr. Semiru O.

Hilmo

Rahmanovo godiste 😀

cipiripi

kakve sad piramide zar to nije bila prevara neka , i jos bajagi najstarije na svijetu , budalastini nikad kraja…

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x