Utvrđen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju

0 677

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Foto: Arhiv

Razlog za donošenje ovog zakona je usklađivanje odredbi Zakona sa koncepcijom rada i Nastavnim programom osnovnih devetogodišnjih škola, usklađivanje sa Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu, kao i potreba popune pravnih praznina i preciziranja pojedinih odredbi Zakona. Između ostalog, utvrđenim Prijedlogom dopunjavaju se opšti ciljevi obrazovanja, što je bilo propušteno dosadašnjim propisom, a mijenjanjem definicije pojma „Inkluzija“ u ovaj pojam se uključuju i nadareni i talentirani učenici u smislu sveobuhvatnog uključivanja u odgojno-obrazovni sistem, svakodnevni život i društvenu stvarnost.

Radi lakšeg snalaženja i preglednosti, izmjenama i dopunama predviđena je obavezna procedura javnog konkursa, odnosno oglasa prilikom popune upražnjenih radnih mjesta za sve zaposlenike. S tim u vezi konkursi i oglasi bi morali biti objavljeni u dnevnim novinama i dostavljeni Službi za zapošljavanje TK radi isticanja na oglasnoj ploči. Na ovaj način se nastoji osigurati transparentnost i dostupnost objavljenih konkursa/oglasa svim zainteresovanim osobama. Također se predviđa da će raspisivanje i objavu konkursa/oglasa provesti Ministarstvo. Ovakvo rješenje ima svoju opravdanost jer obezbjeđuje ekonomičnost i kontrolu utroška budžetskih sredstava, te transparentnost i dostupnost objavljenih konkursa/oglasa, jer će se unaprijed znati u kojem dnevnom listu će biti objavljivani.

Utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona bit će upućen na donošenje Skupštini Tuzlanskog kantona.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O SREDNJEM OBRAZOVANJU I ODGOJU

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je dans prijedlog Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju. Ovim zakonom utvrđuje se organizacija srednjeg stručnog obrazovanja i obuke i stvaraju zakonski uvjeti da se na nivou Kantona, reforma srednjeg stručnog obrazovanja i obuke provede na istim principima i jedinstvenim standardima koje postavljaju Okvirni zakoni usvojeni na nivou Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu principe utvrđene u Okvirnom zakonu i obavezu usklađivanja kantonalnog zakona sa okvirnim zakonima, zatim novine predviđene zakonom, usklađivanje Zakona o srednjem obrazovanju sa Zakonom o radu, u dijelu koji se odnosi na status zaposlenika, pripravnika i volontera, donošenje nomotehničkih pravila i intervencije u značajnom broju članova Zakona ukazale su na potrebu donošenja novog zakona o srednjem odgoju i obrazovanju i stavljanje van snage postojećeg zakona.

Usklađivanje Zakona posebno se odnosi na implementaciju dokumenata (konvencija i sporazuma) o pravima djeteta, omogućavanje jednakog pristupa srednjem obrazovanju svoj

djeci, obrazovanje djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, uvažavanje potreba tržišta rada u postupku provođenja upisne politike, obrazovanje djece pripadnika nacionalnih manjina, horizontalnu i vertikalnu prohodnost učenika (prelazak iz jednog obrazovnog programa u drugi), primjenu zajedničkih jezgri nastavnih planova i programa, značajnije učešće roditelja i lokalne zajednice u radu škole kroz osnivanje i rad vijeća roditelja, jačanje autonomije škole, povezivanje škole sa lokalnom zajednicom i slično.

Utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona bit će upućen na donošenje Skupštini Tuzlanskog kantona.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x