Usvojen rebalans budžeta

0 540

hitnaskupstinaU Bosanskom kulturnom centru danas je održana sjednica Skupštine TK hitnog karaktera na kojoj je razmatran prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu kao i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Iako su poslanci SDP-a smatrali da smanjenje plaća budžetskim korisnicima nije dobro rješenje jer će doći i do manjih davanja za penziono i zdravstveno osiguranje i samim tim uticati i na stabilnost penzija, ipak će doći do smanjenja plaća budžetskim korisnicima. Za 5% bi trebale biti umanjene julske i avgustovske plaće čiji je neto iznos viši od 1.300 KM, a naknada za topli obrok je smanjena sa 10 na 4 KM.

Evidentan pad prihoda se dešava bez analitičkog obrazloženja, smatrao je Tomo Vidović (SDP) koji je također ukazao i na položaj Tuzlanskog kantona u odnosu na Sarajevski.

Na kraju je rebalans budžeta usvojen sa 21 poslaničkim glasom “za” i 10 “protiv” te jednim suzdržanim. Za ovu godinu budžet će iznositi oko 379 miliona KM, sa sredstvima MMF-ovog stand by aranžmana u iznosu od 17.600.000 KM .

Predstavnici sindikata su također prisustvovali današnjoj sjednici. Usvojeni rebalans budžeta, odnosno smanjenje plaća za 10% njima ne odgovara te je moguće da će o budžetu TK biti još riječi. Najavljena kriza uzima svoj danak, dočekana je nespremno a sudeći prema nekim pesimističkim najavama izrečenim na Skupštini na udaru su ionako socialno ugroženi.

(Tuzlarije/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x