Usvojen prijedlog Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata

0 1.253

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o efektima primjene zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina i utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina TK.

Lukavac - raj za bespravnu gradnju

Na području Tuzlanskog kantona, prema podacima dobivenim od strane nadležnih općinskih službi i drugim procjenama, izgrađeno je oko 25.000 bespravnih građevina, navodi se u Informaciji. Istekom roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina (31.05.2009. godine), po izvještaju općinskih službi nadležnih za poslove prostornog uređenja i građenja, podneseno je ukupno 19.728 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina što iznosi 78,9% od ukupnog broja procijenjenih bespravno izgrađenih građevina. Kako je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina istekao 31. maja 2009. godine iz više općina istaknut je zahtjev za produženje roka.

Zbog navedenog, te zbog donošenja novog Zakona o prostornom uređenju i građenju kao i zbog potrebe za efikasnijim provođenjem inspekcijskog nadzora, pristupilo se izradi Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina koji je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila na današnjoj sjednici. Novi rok predviđen prijedlogom izmjena i dopuna Zakona je 31. maj 2016. godine.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x