Usvojen Nacrt budžeta TK za 2011. godinu u iznosu od 363.204.309 KM

0 445

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona razmatran je i usvojen Nacrt budžeta Tuzlanskog kantona za 2011. godinu. Nacrtom su za 2001. godinu planirani ukupni prihodi, primici i finansiranje u iznosu od 362.607.660,82 KM što je u odnosu na procjenu izvršenja za 2010. godinu više za 16,94 posto.

Ilustracija

Rashodi i izdaci planirani su u iznosu od 358.403.623,58 KM, a finansiranje u iznosu od 4.800.685,42 KM, što ukupno iznosi 363.204.309 KM. Potrebno je napomenuti da je budžet u deficitu u iznosu od 14.440.000 KM.

Ministar finansija Tuzlanskog kantona Mlađan Lazić smatra da je s ekonomske strane Nacrt budžeta objektivan i realan, iako postoji deficit. ˝Ovakav Nacrt daje šansu Vladi TK da svojim mjerama prvo poveća prihode, a onda i relaksira rashodnu stranu. Istina je da ovakav budžet vodi u socijalnu bijedu, ali ne možemo dozvoliti da se pokriva zaduživanjem i da generacijama koje dolaze ostavljamo dugove˝, kazao je Lazić.

On je dodao da sredstva koja se planiraju iz sredstava MMF-ovog Stand by aranžmana u visini od 14.440.000 KM, Vlada TK kako očekuje, ali da ipak postoji velika šansa da ta sredstva ne budu odobrena. ˝Ukoliko dobijemo ta sredstva ona će sigurno zahtijevati određenu reformu, ˝bolnu˝ reformu. Istina je da se ta sredstva daju za pokrivanje deficita, ali postoje precizni i strogi uslovi. Ako sredstva dođu, potpuno će promijeniti dosadašnju praksu budžetiranja i donijet će ozbiljan ekonomski model˝, istakao je Lazić.

Za mlade samo 50.000 KM

Na području cijele BiH, pa tako i samog TK među najvećim problemima jeste zapošljavanje, a posebno zapošljavanje mladih ljudi, a u Nacrtu budžeta za 2011. godinu planirano je svega 50.000 KM za mlađu populaciju. ˝To je apsolutno nedovoljno, ali ćemo eventualno kroz rebalans tražiti mogućnost da im pomognemo i da oni osjete da ima interesa i želje u Vladi TK da im se pomogne˝, kazao je premijer TK Sead Čaušević.

Najveći dio rashoda Nacrtom budžeta odnosi se na bruto plaće i naknade troškova zaposlenih planirane su za 9.744 uposlenih u školstvu, policiji, zdravstvu, pravosuđu, upravi i drugim institucijama čije se bruto plaće i naknade finansiraju iz Budžeta TK, te iznose 186.528.587,00 KM. ˝Generalno rečeno, pravimo selekciju, a na Vladi TK je da donese odluku da koristimo fondove koje trenutno imamo dok ne dođu sredstva MMF-a. Ako ta sredstva ne dođu slijede nam ozbiljni problemi jer imamo oko 20.000.000 KM obaveza koje ne možemo pokriti˝, dodao je Čaušević.

˝Kako pokriti budžet˝

Poslanik u Skupštini TK Zoran Jovanović smatra da su Nacrtom budžeta sredstva podijeljena na približno pravedan način, ali da su opet zakinuti budžetski korinsici. ˝Ponavlja se stara praksa smanjenja primanja propisanih radnim zakonodavstvom budžetskim korisnicima, ali bez ikakve prethodne saglasnosti. To i nije toliko problematično u odnosu na sredstva koja nisu planirana za pokretanje i otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje privrede i poljoprivrede. Ako ne bude razvoja industrije postavlja se pitanje kako pokriti budžet˝, kazao je Jovanović i dodao da se moraju pronaći rješenja za saniranje firmi koje su još uvijek u državnom vlasništvu kako bi se pokrenula indutrija, a nakon toga i privatizacija istih kako bi se popunio budžet TK.

Sanirati stanje iz prošlih godina i stabilizirati sistem moguće je samo ukoliko se jednoga dana krene od pozitive nule, mišljenje je predsjednika Skupštine TK Bajazita Jašarevića. ˝Mi želimo da se nadamo iako je to teško, da će to biti ona budžetska godina koja se zove 2013. Samo budžet koji bi sad bio pred nama, a koji da nema sredstava MMF-a, bio bi do kraja odgovoran za ljude koje je narod izabrao da ih predstavlja. To nije moguće zato što kada se pravi budžet moraju sjesti socijalni partneri, sindikati i Vlada u ime kantona i dogovoriti dinamiku javne potrošnje da bi se budžet sanirao˝, kazao je Jašarević.

Predsjednica Sindikata hemije i nemetala FBiH Kata Iveljić smatra da je privreda još jednom zanemarena. ˝Mi u industrijskom sektoru mislimo da bez jake reforme u javnom sektoru nema oživljavanja privrede, nema novog zapošljavanja. Jako smo zakinuti samim time što nismo učestvovali u izradi Nacrta, ali inzistirat ćemo da se vodi socijalni dijalog kako bismo našli rješenje da se da podsticaj ljudima koji mogu zadržati preduzeća i radnike, a onda i iznaći rješenje kako zaposliti još ljudi˝, kazala je Iveljić. Nacrt budžeta TK za 2011. godinu u narednih 13 dana čeka ravna rasprava.

(SodaLIVE.ba/TIP.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x