Uskoro nova poskupljenja osnovnih namirnica

3 584

Hljeb 1,20 KM, mlijeko 1,30 KM i sasvim obični doručak od oko 5 KM građane će mjesečno koštati oko 225 KM, a najniža penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi oko 315 KM.

Ilustracija

Ovo su samo neki pokazatelji teškog života u Bosni i Hercegovini. Naime, prema procjenama organizacija za privrednu saradnju i razvoj i UN-ovih organizacija za hranu, cijene namirnica bi mogle u drugoj polovini godine skočiti i do 30 posto.

Prema procjenama dugoročno poslupljenje se može očekivati kada su u pitanju žitarice i to 20 posto, dok će se cijene mesa i proizvoda od mesa povećati se za 30 posto.

-“U Bosni i Hercegovini cijene rastu iz razloga,što mi nemamo socijalne politike za pomoć socijalo-ugroženim kategorijama”-kazala je predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača TK, Gordana Bulić.

Dok države u regionu izdvajaju sredstva za pomoć ugroženoj populaciji stanovništa, kod nas se o tome i ne razmišlja. Treba naglasiti da zbog teške materijalne situacije u Tuzlanskom kantonu iz registra je u 2011. godini odjavljeno oko 70 preduzeća, što je dodatno povećanje nezaposlenih i gladnih osoba. Naime, udruženja za zaštitu potrošača su formirana na području BiH, ali ni oni nemaju sredstva kako bi pomagali građanima da se prehrane.

-“Mi nemamo sredstva za pomoć potrošačima, mi smo Udruženje koje se bavi edukacijom i savjetovanjem potrošača”- istakla je Bulić.

Zbog najave poskupljenja građani su ogorčeni na predstavnike vlasti koji ništa ne čine kako bi spriječili ionako visoke cijene prehrambenih artikala.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Admir

neka nam se sve ovo desava jer mi kao narod kao cjelina cinimo drzavu i neka idu cjene u picku maternu svi strajkuju samo Bosanci nece da bogda nam jos gore bilo pozz

TuzlaK

ma nista novo … to je skoro svaki dan … imal sta novo … ?? eno nafta spala za jedan dolar … sad bas cekam kad ce u nas pojeftinit za 30 feninga … ili pola marke … bas to cekam da vidim il je ovo do sad najmajnje pojeftinjenje ‘? pa onda cekaju da se nafta digne da kazu kako je nafta poskupljelja pa odma dizu … stoka pogana …. ajde da vas vidimo kako se nafta spusta sad …

čistizrak

Ovo će biti zemlja “staraca i političara”.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x