UniCredit i Raiffeisen banka kažnjene zbog neosnovanog povećanja kamatnih stopa

1 560

kamate-200208Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu donijelo je presude kojima je proglasilo krivim UniCredit i Raiffeisen banku zbog neosnovanog povećanja kamatnih stopa na kredite u otplati.

UniCredit banka d.d. Mostar kažnjena je sa 16.000 KM zbog povećanja godišnje kamatne stope na nenamjenski kredit koji je odobrila svojim klijentima. Novčana kazna od 16.000 KM izrečena je banci, a kazna od 4.000 KM odgovornoj osobi.

UniCredit banka d.d. Mostar je proglašena odgovornom zbog nezakonitog povećanja kamatnih stopa jer njen ugovor o kreditu nije sadržavao sve informacije propisane zakonom o uvjetima promjene godišnje kamatne stope, čime je prekršen Zakon o zaštiti potrošača.

Raiffeisen banka je kažnjena sa 2.500 KM zbog povećanja godišnje kamatne stope na nenamjenski kredit koji je odobrila svojim klijentima. Novčana kazna od 2.500 KM izrečena je banci, a kazna od 1.000 KM odgovornoj osobi.

Presude je izrekao sudija u ovom predmetu Ibrahim Čolić.

Drugi prekršajni postupak protiv Raiffeisen banke je obustavljen jer nije dokazano da je ona počinila prekršaj za koji se teretila.

Postupak pred sudom protiv deset banaka u BiH vodi se na osnovu 192 prekršajna naloga koje je podnijela Federalna uprava za inspekcijske poslove zbog neosnovanog povećanja kamatnih stopa na potrošačke kredite.

Za nezakonito povećanje kamata sudskom odlukom ranije je kažnjena IntesaSaoPaolo banka, što je bilo prvi put u BiH da je nekoj banci izrečena kazna za lihvarstvo.

(Onasa)

4 1 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dado

Ehhh sta rade nama malima …

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x