Ukidanje carina ne znači smanjenje cijene goriva

0 829

Od 1. januara 2011. godine u BiH biće ukinute sve carine na uvozne proizvode porijeklom iz država Evropske unije.

Carina BiH

Između ostalog carina će biti ukinuta na dizel gorivo, bezolovni benzin s oktanskim brojem 95 i većim, te lož ulje. No, kako doznajemo to neće uticati na smanjene cijene goriva u maloprodaji, jer u našu zemlju nafta se uvozi iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Od početka 2009. godine u BiH za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz zemalja Evropske unije carina je u potpunosti ukinuta. Trend postepenog ukidanja carina nastavio se i tokom 2010. godine te će carina za proizvode koje su od izuzetnog značaja za našu zemlju biti potpuno ukinute 1. januara 2011. godine, a što je regulisano aneksom Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske unije i naše zemlje.

Kako doznajemo u Udruženju prometnika nafte i naftnih derivata F BiH, ukidanje carina neće značiti i smanjenje cijena u naftnom sektoru, zbog toga što rafinerije iz kojih se snabdijeva tržite u BiH, najvećim svojim dijelom pripadaju zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Carina će biti ukinuta i na gume za automobile, autobuse i kamione, određene proizvode iz građevinske i metalske industrije, sportske rekvizite te tekstilne proizvode. Kada su u pitanju ovi proizvodi sa sigurnošću se ne može reći da će doći do snižavanja njihovih cijena, jer u BiH formiranje cijena na tržištu je slobodno.

Ovo je još jedan od dokaza koliko je bosanskohercegovačko tržište neuređeno.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x