Učenici tek od ponedjeljka u školama?

Foto: Željko Kujundžić
8 828

Prosvjetni radnici iz TK od jučer su u generalnom štrajku.

Foto: Željko Kujundžić

Razlozi su, kako kažu, između ostalog, smanjenje plata predviđeno Nacrtom budžeta TK za 2012. godinu, ukidanje regresa i jubilarnih nagrada, te generalno loš status prosvjetnih radnika. Od Vlade TK traže razuman prijedlog, dok Vlada Sindnikate poziva da se vrate pregovorima i to već u petak 9. marta, kako bi se kroz dijalog pronašla prihvatljiva rješenja te kako nebi ispaštali učenici koji svakako moraju nadoknaditi nastavu koje nije bilo zbog stanja elementarine nepogode.

U povodu jučer započetog štrajka prosvjetnih radnika sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona svim direktorima osnovnih i srednjih škola na području Kantona uputilo je instrukciju da u srijedu, 7. marta, u skladu sa raspoloživim nastavnim osobljem organiziraju izvođenje nastave, a sve kako bi se učenicima omogućio neometan pristup obrazovanju. To se ipak neće dogoditi jer se štrajk nastavlja. Prosvjetni radnici, kako kažu, ne odustaju od ranije iznesenih zahtjeva. Ipak su pristali na sastanak sa predstavnicima Vlade TK u petak. 9. marta. Do tada neće biti nastave, osim za, kako je ranije rečeno, učenike završnih razreda.

Kako bi iznašli način za za što konstuktivniji dijalog sa prosvjetnim radnicima Vlada Tuzlanskog kantona Zaključkom zadužila Pregovarački tim i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, da još jednom pozovu predstavnike sindikalnih organizacija da se vrate pregovorima i sjednu za pregovarački stol.

U cijeloj ovoj situaciji najmanje trebaju ispaštati učenici i njihovi roditelji jer će se izgubljenja nastava morati nadoknaditi što može rezultirati da đaci budu u svojim klupama do kraja juna. Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke poručuju kako mogu biti samo podrška kantonalnim ministrima i sindikatima budući da cjelokupnu nadležnost nad obrazovanjem imaju kantonalna ministarstva. Feredalni ministar, Damir Mašić je naglasio da bi ustroj Federacije, koji prouzrokuje brojne probleme, trebalo vrlo brzo promijeniti, budući da FBiH ima 10 kantonalnih ministarstava obrazovanja koja su u potpunosti nadležna nad obrazovanjem te da se plate radnicima izdvajaju iz kantonalnih budžeta.

Rezultat ovog stanja su različita primanja prosvjetnih radnika u različitim kantonima, što ne bi trebao biti slučaj, mišljenja je Mašić, koji naglašava da bi svi radnici koji rade u obrazovanju trebali imati iste plate bez obzira u kojem kantonu rade.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
mirza bajric

neka malo neka :))

STOP

Komentar nezaposlenog roditelja. Kao roditelj ogorčen sam na obustavljanje nastave jer su djeca ionako od nove godine uglavnom odmarala i neću dati dijetu da ide i dana duže u ovoj školskoj godini izuzev nadoknade one sedmice zbog zime. Ne sporim nastavnicima da traže platu koliku hoće ali je sramota da za ostvarivanje svojih prava(želja) koriste djecu kao taoce. Ko god nije zadovoljan platom nek napusti pa da vidimo koliko će se javiti nezaposlenih na njegovo radno mjesto. Ako misle da sam prestrog u ocjeni štrajka nak mi odgovore kome ja da štrajkujem kao nezaposlen. I na kraju mišljenja sam da mi roditelji trebamo poslat djecu u školu a oni nemoraju držat nastavu.

Nadja

I nastavnici su svojoj djeci kupili mjesečne karte za mart, i nastavnici kupuju i drugoj djeci i sendviče, i nabavljaju knjige i vode na takmičenja isključivo o svom trošku, i finansiraju još ko zna šta da bi nastava bila kvalitetnija a djeca obrazovanija. I sad treba da dozvolimo da nam se bez ikakve odgovornosti smanjuju plate,da nam javno ima pravo reći ko šta hoće, da nas i roditelji naših učenika kritikuju…Al neka, mi smo navikli na to, onaj ko radi u prosvjeti nije se nikad od toga obogatio, nego to radi iz ljubavi. Ovo je zaista ”država za čovjeka”, a izgleda da i ”narod zna”. Svaka nam čast!

m1x

Podrška svim učiteljima, nastavnicima i profesorima.
Vi ste oni koji našu djecu izvode na pravi put i za taj posao zasluzujete vecu platu nego policajci, koji jedva da nešto urade a da ne pricam o platama čistačica u opštini, komunalaca itd.
Ljudi shvatite da prosvjeta ne trazi vece plate, samo traze da im se ne dira ovo što imaju.
Gospođo ministrice, predlozite na iducoj sjednici Vlade TK da se svim ministrima smanji plata za 10% i neće biti potrebe za smanjivanjem plata u obrazovanju.
Žalosno je što će sve ovo preći preko leđa roditelja i njihovog novcanika ali jedino ovako se nesto moze postići.

Roditelj svog dijeta koji kritikuje !

Najdo , Nadjo ….
” javno ima pravo reći ko šta hoće, da nas i roditelji naših učenika kritikuju…”
Naravno da javno ima pravo reci ko sta misli pogotov ako se to tice mene , mog dijeta i moje porodice …
Znam da ce vam nedostajati sutrasnji pokloni , regres , topli obrok za koji se moze taman rucak napraviti , novine kupiti i jos ustedjeti za sminku pa nagrade pa zlato al nemamo vise . Borite se kako hocete samo djecu ne zloupotrebljavajte u svrhu strajka !!!!

RADNICA

Zamolila bih ovog vrlog Roditelj… koji zna napraviti ručak za 6 maraka da nam da recept,jer ja za peteročlanu porodicu to zaista ne umijem.

Up

Rdnice pojacaj hljeba na corbu i eto ti rucka a dorucak za 7 KM sigurno je od sira i kajmaka , koje jaje ,ma moze sve , sve ceker podnosi jer se kanton obidje i brda i doline za normu .

Nadja

Cijenjeni roditelju,
ono ”javno ima pravo reći ko šta hoće” se odnosilo na istupe ministrice i premijera koji iznose takve nebuloze da bi se ozbiljno trebali ”pozapitat”da li uopće trebaju obnašati postojeće funkcije.
Dalje, svaka argumentovana kritika od strane roditelja je uvažena,ali ove stvari koje vi spominjete su mitovi – pokloni, zlato, itd… Jel tako kritikujete i radnice na drugim radnim mjestima koje od svojih sindikata, kolega i drugih dobiju poklone za 8.mart?
Dragi roditelju, naš trud i rad s djecom nema cijenu. To je nešto za šta se živi, što se voli i u šta se ulaže jednako puno ljubavi i vremena kao i sa vlastitom djecom. Žao mi je što tako površno gledate na stvari…

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x