U Živinicama do kraja godine sa radom počinju dvije strane firme: Najavljeno zapošljavanje oko 400 mladih ljudi

3 4.094

U novootvorenoj poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama do kraja tekuće godine sa radom će početi dvije strane firme koje su u Živinice već investirale oko 20 miliona KM, saopćeno je iz Općine Živinice.

Jedna od njih je Elsta Mosdorfer Bosnia iz Austrije sa kojom je Općina Živinice u petak potpisala Memorandum o razumijevanju koji ima za cilj da se odredi okvir i olakša saradnja između Općine i kompanije u područjima od zajedničkog interesa.

S početkom rada ovih kompanija biće zaposleno oko 400 radnika, dok se prema najavama planira i povećanje broja zaposlenih u skladu sa rastom proizvodnje, s obzirom na to da ove kompanije imaju osigurana tržišta za svoje proizvode.

“Rezultat aktivnosti uređenja Poslovne zone Ciljuge II jeste u tome što će dvije strane firme uskoro početi sa radom proizvodnih pogona svojih kompanija, a time se očekuju i prva zapošljavanja, u čemu se i ogleda najveći značaj ne samo stranih nego i domaćih ulaganja. Ovdje imamo višemilonska ulaganja“, kazao je općinski načelnik Samir Kamenjaković.

Pored austrijske firme, Općina ima potpisan sporazum i sa jednom njemačkom firmom koja je u Živinice već uložila oko 11 miliona KM.

„Ukupno samo sa ove dvije firme imamo negdje oko 20 miliona ulaganja u firme koje će do kraja tekuće godine svoju proizvodnju imati u Živinicama, u poslovnoj zoni Ciljuge II, što će za posljedicu imati zapošljavanje oko 400 mladih ljudi“, istakao je Kamenjaković.

Firma Elsta Mosdorfer iz Austrije je članica grupacije Knill Grupe i posluje u 16 zemalja svijeta. Većina njihove proizvodnje je izvozno orjentisana a oko 95 posto proizvodnje ima svoje tržište u zemljama Evropske unije.

Kako bi pojednostavila i ubrzala procedure neophodne za otvaranje privatnih firmi ili ulaganja stranih investitora, Općina Živinice je nedavno otvorila i Centar za biznis.

3
Komentari

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
realanIstinaLafinas u Trans turistu Recent comment authors
newest oldest most voted
Lafinas u Trans turistu
Guest
Lafinas u Trans turistu

Isto ko kod nas , ali u qrcu! Najvažnije je obnoviti Ozrenske puteve, staze i bogaze…jer tamo kad odeš onda stvarno prodises! Ebo radna mjesta To nek rješava Fadil novalic i Bego Gutić , mi iz SDP a ćemo varat narod sa kradjoom asfalta,samo kad se docepamo Autocesta FBiH tu je lova i kad izjebemo raju za,stanove ko Naš Enver Bijedić na Brcanskoj u,Tuzli, mi iz SDP a imamo Plan 10 koji podrazumeva da će samo nas 10 na čelu sa drugom Niksicem da handri ovaj narod svojom komunističkom pričom a u isto vrijeme da krade i da kupuje dzipove i da reketira privatnike kako nas je naš večiti vođa i slučajni prolaznik Zlatko Lagumdzija obučio pa je i našeg Damira Hadžića i na praktičnu nastavu u zatvor poslao da utvrdi gradivo…plan 10 još kaže da je To sve samo za nas 10- A zemlja za sve ” nas”!.

Istina
Guest
Istina

“Zaposljavanje” mladih a plate ko socijala, samo da ne krepaju od gladi. Ove fantomske “strane” firme nisu nista drugo nego dogovoreni reket izmedju nasih kriminalaca i sumnjivog stranog kapitala koji iskoristavaju ocajnu situaciju u BiH i nude “posao” za simbolicnu platu napacenoj omladini koja nema drugog izbora.
To je dobro poznata prevara jer svako moze registrovati sjediste firme u EU a proizvodnju otvoriti u sirotinjskoj, propaloj zemlji poput BiH. I onda se ti proizvodi podvaljuju na trzistu EU kao da ih proizvodi Njemacka/Austrijska firma, po EU cijenama u kojima je uracunata EU cijena rada dok se u stvarnosti placa BiH crkavica i na tome ubire ekstra profit.

realan
Guest
realan

Kad te neko pita sta si uradio za vrijeme svog mandata, a ti kazes, evo vidi…
Kad neko pita Delica sta je urdio, on kaze osisao 200 zivica, raskrcio 50 zapustenih puteva… Jesam i kola kupio, malo nesto i kancelaiju obnovio, pozaposljavao ono malo prijatelja sto je ostalo i makar sad svi u Lukavcu znaju za Pitagoru i Nepal… Vala i “prodihao” sam, sad zena moja i ja imamo primanja nekih (zena 1000, ja na fakultetu 1500, kao nacelnik 3500) 6 milja maraka… disemo punim plucima…