U TK ne postoji sistemska kontrola vode sa javnih česmi

1 767

Zbog nezainteresovanosti općinskih i kantonalnih vlasti, na području Tuzlanskog kantona ne postoji sistemska kontrola vode sa javnih česmi.

Ilustracija

Zbog toga je i mali broj onih koji se odlučuje pozvati nadležne kako bi izvršili kontrolu vode sa česmi, sa kojih htjeli priznati ili ne ipak točimo i pijemo vodu.

Iako Zavod za javno zdravstvo TK godinama pokušava pismima namjere upozoriti nadležene da bi na području našeg kantona trebalo uspostaviti sistemsku kontrolu javnih česmi, pozitivih odgovora od nadležnih nema. Zbog toga stručnjaci Zavoda kontrolu vrše samoinicijativno i jednom godišnje.

„ Ono što mi radimo je to da svake godine na Svjetski dan voda izvršimo kontrolu javnih česmi i na taj način izvjestimo javnos da li su vode ispravne ili ne, Zavod bar toliko može uraditi“, ističe Nermina Mehinović, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Podsjećamo, na insistiranje RTV Slon u julu 2010. godine Zavod je izvršio bakteriološku i hemijsku kontrolu vode sa nekoliko javnih česmi na području općine Tuzla. Rezultati analize tada su pokazali da je voda sa Pilipove česme u Par Selu zagađena određenim brojem bakterija. Od tada, kako doznajemo u Zavodu, voda sa ove javne česme više nije kontrolisana. „ Nakon projekata koji smo s vama uradili i aktivnosti iz 2009. godine, kada je izvršena kontrola voda sa svih javnih česmi na području TK, mi nismo imali posebnih aktivnosti“, dodaje Mehinović.

Mali je broj i građana koji se odlučuje izdvojiti sredstva za analizu vode. No činjenica je da građani koriste vodu sa javnih česmi i da su nadležni dužni obezbijediti da voda bude sigurna i ispravna za piće.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lukavcan

Voda sa javne cesme je mnogo bolja nego ona u stanovima i kucama koju dobijamo preko gradskog vodovoda…
Pijem barutni i petrak, a placam gradsku vodu kao da je abuzenze ggrrrr… usmrdila se da Bog oprosti….

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x