U TK još uvijek imamo novca za kupovinu automobila

0 557

audi-a4-avantIako je godina recesije, a iz bh-a auto-kuća daju informacije o enormnom padu prodaje i zatvaranju firmi, prema onome što smo danas saznali u Udruženju ovlaštenih prodajno-servisnih društava TK, ovdje kupovna moć još nije pala, pa su mnoge auto-kuće čak i zadovoljne prodajom. To se odnosi i na nove i na rabljene automobile.

Ovih dana auto-kuće iznijele su podatak da je prodaja rabljenih motornih vozila u Republici Srpskoj opala za 40, a u Federaciji za čak 90%. Neki prodavci snižavaju cijene, drugi ih kompenziraju za građevinski materijal, dok treći zatvaraju firme. Nekad unosan posao, u godini recesije propada ili vodi u gubitke. Prema onome što smo saznali od predsjednika Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih društava Tuzlanskog kantona, ovakve informacije, bar što se tiče ovog područja nisu tačne. Nisu nezadovoljni ni prodajom novih automobila. Navodi lični primjer.

U prvom polugođu od 126 prodali su 89 automobila. Iako je dobavljač sredinom godine tražio korekciju plana, smatraju to dobrim rezultatom za ovu godinu. Posebno pitanje je ukidanje ograničenja uvoza rabljenih vozila ne starijih od sedam godina. Trebalo bi se to desiti u oktobru. Za takav korak, kaže Pejo Nišandžić, država još nije spremna.
I na kraju savjet svim budućim kupcima rabljenih vozila. Ukoliko uvozite, ili iz druge ruke kupujete automobil iz Evropske unije, dobro provjerite robu prije ni što date novac. Šta se dešava? Upravo zbog recesije, mnogi vlasnici automobila koje još nisu isplatili lizing-kućama rješavaju se neisplaćenih automobila u zemlje koje još nisu ušle u Evropsku uniju. Tako su prvi na udaru stanovnici država Zapadnog Balkana, a među njima i naše zemlje. Evropske lizing-kuće nemoguće je prevariti, jer je u potragu za neisplaćenim autima krenuo i Interpol.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x