U TK 254 novootkrivena karcinoma pluća u 2011. godini

0 2.180

Pušenje se danas dovodi u vezu sa najtežim oboljenjima. U 2011. godini u Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla otkrivena su 254 nova karcinoma pluća a 960 pacijenata sa tom dijagnozom je prošlo onkološki konzilij ljekara.

Pušenje je danas jedan od najgorih poroka. Duhanski dim sadrži oko 4000 različitih supstenci od kojih nijedna nije dobra za ljudski organizam ističe prof.dr. Sead Jamakosmanović – direktor Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla. Ovisnost kod osobe izaziva nikotin koji se, od organizma do organizma, različito izlučuje urinom, preko znoja putem kože i izdisajem. Oni koji brže izlučuju nikotin iz organizma puše više. Nikotin je sam po sebi otrov.

„Posljedice su da mi, ako to mogu tako izraziti, sušimo svoje meso, svoje tkivo, svoje tijelo dimom kao što mesari suše suho meso koje mi jedemo na dimu“, kaže dr. Jamakosmanović.

Enzimi iz duhanskog dima razaraju plućno tkivo. Unutrašnji prostori pucaju i povećavaju se što ima za posljedicu da zarobljeni zrak pravi tzv. čep koji onemogućava unos veće količine zraka koji možemo udahnuti. Hronična opstruktivna bolest pluća već i mladog človjeka može onesposobiti u njegovim svakodnevnim aktivnostima. Teža bolest je karcinom pluća koji je u 98 % slučajeva posljedica konzumiranja duhanskog dima. Apstinencijski period kod onih koji odluče prestati sa ovom lošom navikom može trajati i do dva mjeseca. Jedan od manje štetnih načina za prestanak pušenja je tzv. električna cigareta.

„Pušaču stavlja osjećaj cigarete u rukama i osjećaj cigarete u ustima, a količina nikotina koju unese je dozvoljena da smiri organizam. Ono što je bitno da se ne unose preostale komponente duhanskog dima kao što su teški metali, otrov, čađ, čestice filtera koje se zabadaju u pluća“.

Ove cigarete ne treba koristiti samoinicijativno ističe dr. Jamakosmanović bez konsultacija sa stručnom osobom a prije svega potrebno je da osoba pregleda svoja pluća, srce i bubrege jer su to putevi kojima se izlučuje nikotin.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x