U svim trgovinama mora biti najmanje 50% domaćih proizvoda

1 674

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je prijedlog Federalnog ministarstva trgovine prema kojem u svim trgovinama mora biti najmanje 50 posto domaćih proizvoda.

Ilustracija

Ovaj prijedlog, ukoliko bude usvojen od strane poslanika Federalnog Parlamenta, značiće veliki napredak u zaštiti domaće proizvodnje.

Poslovni objekti, čija je površina veća od hiljadu metara kvadratnih na svojim policama moraju imati barem 50 posto domaćih proizvoda, stoji u Federalnom Zakonu o unutarnjoj trgovini. Novi prijedlog, koji je Vlada Federacije usvojila, podrazumijeva izmjenu pomenutog Zakona, a važiće za sve trgovinske objekte, od malih trgovina do velikih trgovačkih centara.

Za kontrolu provođenja pomenutog Zakona, na našem području, zaduženo je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove.

Kupovinom domaćih proizvoda, novac ostaje u Bosni i Hercegovini, te se osigurava finansiranje zdravstva, školstva, isplata penzija i slično. Također, to doprinosi jačanju domaćih firmi, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bato

ako bog da, al da bog da…

nasi poslanici se jedino mogu dogovoriti gdje ce na rucak… :S

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x