U salamama meso starije od 10 godina

1 430

salamaSirovine koje bh. potrošači konzumiraju u salamama, kobasicama i drugim mesnim prerađevinama, u alarmantno velikom broju slučajeva nisu zadovoljavajućeg kvaliteta, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača.

U tim udruženjima apeluju na potrošače da paze što kupuju, jer, kako kažu, nije lako utvrditi od čega se sastoji parizer ili neki drugi proizvod od mesa. U mesnicima i u vitrinama prodajnih objekata se, kako tvrde, nalaze proizvodi napravljeni od mesa sumnjivog kvaliteta i porijekla, kojem je nerijetko istekao i rok trajanja. Upozoravaju potrošače da razmisle kako je moguće da se, primjera radi, parizer, može kupiti za tri do četiri marke, kada meso bez kosti košta nekoliko puta više.

Tako, na primjer, kilogram junećeg parizera u bh. tržnim centrima košta šest maraka, dok je kilogram junetine sa kostima oko 14 maraka po kilogramu. To je, tvrde potrošači, dovoljno dobar dokaz o kakvim se proizvodima radi. I u udruženjima poljoprivrednih proizvođača upozoravaju da su sastojci koji se nalaze u salamama i sličnim proizvodima od mesa rijetko podvrgnuti kontrolama.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, smatra da niko pouzdano ne može reći kakvi su mesni proizvodi na našem tržištu. Naglašava da čak “niko ne kontrolira ni što je na omotu i koliko je čega u proizvodu od mesa”. – Ma, nitko se nikada nije javio i rekao: Pregledali smo salame nekog proizvođača , te obavijestio nas da li sastav salame odgovara onom sa deklaracije. Ja i sada nađem salame ili konzerve sa nitratnim solima, koje su kancerogene. To je nevjerovatno – kaže Usorac.

On naglašava kako je u našoj zemlji “sasvim normalno prisustvo proizvoda koji su napravljeni od mesa sumnjivog kvalteta”. – Ti proizvodi su napravljeni od mesa iz blokova iz santi leda. Pa, ne može biti salama dvije, tri ili četiri marke, ako je od pravog mesa. To je sve meso sumnjivog kvaliteta, kojem je isekao rok, a kad ga stave sa začinima u salamu, ljudi ga jedu. Nažalost, podaci kažu da mi u zemljama bivše Jugoslavije imamo najviše srčanih udara, a sve je to posljedica onoga što jedemo – ocjenjuje Usorac.

(SodaLIVE/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dado

Jos kad dodaju konjsko meso , to je super (:

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x