U proteklih pet godina na prugama stradalo 58 osoba

0 746

Željeznice Federacije BiH apeliraju na građane da pomognu u preventivnoj edukaciji, naročito djece, da vode računa o vlastitoj i sigurnosti svoje imovine te da ne izlažu opasnosti svoje živote prelazeći prugu na nedozvoljenim mjestima.

Ilustracija

„U proteklih pet godina zbog nedozvoljenog kretanja prugom i nepoštivanja sigurnosno-signalnih uređaja na putnim prijelazima, desilo se 58 smrtnih slučajeva. Nijedna nesreća nije izazvana od Željeznica FBiH“, stoji u saopćenju za javnost ovog preduzeća.

Statistika pokazuje da je najviše smrtnih slučajeva izazvano zbog nepoštivanja sigurnosno-signalnih uređaja na putnim prijelazima, nedozvoljenog kretanja prugom i neovlaštenog penjanja na vagone ili ulazak u zonu opasnosti visokog napona kontaktne mreže.

Prema Zakonu o sigurnosti željezničkog saobraćaja BiH, pristup i kretanje osoba i motornih vozila na željezničkom području dozvoljeno je samo u određenim mjestima. Shodno tom zakonu Željeznce FBiH su, kako ističu, na propisan način obilježile ta mjesta i tablama upozorenja označile kritična mjesta na kompletnoj mreži pruga.

Zakonom su predviđene i novčane kazne za osobe koje prelaze prugu na nedozvoljenim mjestima.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x