U općinske i budžet TK uplaćeno skoro 2 miliona KM od koncesija

2 1.042

Tuzlanski kanton najbogatiji je izvor prirodnih nalazišta u cijeloj Federaciji, ali i jedini kanton u kojem se Zakon o koncesijama strogo poštuje, pa u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan rast prihoda od naplate koncesionih ugovora. Sa julom ove godine naplaćeno je preko 80 odsto ugovora, što je oko milion i 800 hiljada KM. Najveći prihodi dolaze od rudnika, dok nisu zanemarivi ni doprinosi za eksploataciju kamena krečnjaka, ali i vode. Tako je, vodom najbogatija Općina Kladanj, kao i Sprečko polje, Srebrnik prihode ima od krečnjaka dok Tuzlu, Lukavac, Živinice i Banovići najviše novca ubiru od eksploatacije uglja.

„Po tom osnovu preko 1,1 miliona KM pripada Općini Banovići prihoda, kada su u pitanju Općine Živinice, Lukavac i Tuzla tu je malo u zastoju naplata od rudnika Kreka za ekspoataciju, ali prihodi koji se očekuju od naplate za eksploataciju ugljeva su preko milion za te tri općine“, pojašnjava Nihad Sinanović, predsjednik Komisije za koncesije TK.

Sinanović je istakao Rudnik mrkog uglja Đurđevik koji je u toku prošle godine izmirio obaveze u iznosu od 750 hiljada KM, što je uslov za dobijanje dugoročne koncesije, a samim tim i garant sigurnog snabdjevanja Termoelektrane Tuzla ugljem.

Koncesione cijene iznose do 1% od ukupnog prihoda koji se ostvaruje od prirodnog dobra i za uglja se kreću od 50 feninga do jedne KM, za kamenolome cijena je 50 do 70 feninga po metru kubnom, 50 feninga je i za kubni metar pijeska dok je za vodu cijena koncesione naknade različita u zavinsosti od namjene. Tako vodovodi plaćaju 0,013 KM po kubiku vode, dok privatnici koji flaširaju izvorsku vodu kubni metar vode plaćaju 2KM.

„To nisu velika opterećenja koja utiču na poslovanje društava, a lokalnoj zajednici se vrši namirenje načinjenih šteta koja su eksploatacijom tih dobara“, tvrdi Sinanović.

Redovna naplata prihoda od koncesionih ugovora je izuzetno značajna i za lokalne zajednice jer se, prema zakonskim odredbama, 80 odsto prihoda vraća općinama. Sinanović pojašnjava da se naknade od koncesija prvenstveno koriste za istraživanje novih nalazišta prirodnih sirovina i dobara u općoj upotrebi, no, s obzirom da je u našem kantonu već pronađeno više od 85 posto prirodnih nalazišta, novac se usmjerava na rješavanje komunalne infrastrukture.

„Za primjer ću vam navesti, u mjestima gdje se nalaze kamenolomi, tu se naravno putna infrastruktura narušava, i logično je da se od tih naknada ulaže u rekonstrukciju tih putnih pravaca koji voder prema kamenolomima, tako da prema našim saznanjima sredstva od koncesija se koriste u skladu sa Zakonom o koncesijama isto tako i prihodi koji ostaju u budžetu TK“, kaže Sinanović.

Iako na nivou kantona ostane tek nekoliko stotina hiljada maraka, jer od koncesija tek 20 posto pripada kantonu, što je nedostatno za finansiranje istraživanja novih nalazišta, i taj novac nerijetko završi na lokalnom nivou kao pomoć općinama u rješavanju projekata od lokalnog značaja, najčešće iz oblasti komunalne infrastrukture.

Leave a Reply

2 komentara za članak "U općinske i budžet TK uplaćeno skoro 2 miliona KM od koncesija"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Kung Fu Ce
Gost
Kung Fu Ce

Koncesije bi trebali plaćati i ovi na vlasti.Eksploatišu narod i nanose štetu istom a ne plaćaju ništa.

SUPERHICK
Gost
SUPERHICK

Državne fotelje pišu peticiju: Godinama smo ugrožene od istih šupaka.