U akciji Sigurnost otkrivene dvije organizovane kriminalne grupe, uhapšene 74 osobe

1 472

U jučerašnjoj akciji Federalne uprave policije (FUP) kodnog naziva “Sigurnost” slobode su lišene 74 osobe, a akcija je sprovedena na području cijelog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas vršilac dužnosti načelnika sektora kriminalne policije Nurudin Hafizović, prenosi Anadolija.

Na konferenciji za novinare, Hafizović je kazao kako je akcija uslijedila nakon višemjesečnog operativnog rada na terenu, a njen cilj je bio stvaranje sigurnosnog okruženja u FBiH, podizanje snaga na viši nivo, te pboljšanje saradnje između policijskih agencija.

Pretreseno 149 lokacija

“Ukupno 149 lokacija bilo je predmetom pretresa, tretirano je 130 lica, a lišeno slobode 74. Prema nadležnim tužilaštvima podnijeto je 47 izvještaja. Dokazali smo dvije organizovane kriminalne grupe sa područja Srednje Bosne. Jedna grupa, čiji je organizator inicijala G.F., dovodi se u vezu sa krivičnim djelima razbojništava i razbojništva sa smrtnim posljedicama na štetu austrijske državljanke E.F.”, kazao je Hafizović, dodavši da su lica iz ove grupe predata Tužilaštvu BiH.

Druga kriminalna grupa učestvovala je u izvršenju krivičnog djela razbojništva i teške krađe na štetu Vakufske banke u iznosu od 90.000 KM, a lica lišena slobode predata su nadležnom Tužilaštvu u Travniku. Iz obje grupe organizovanog kriminala trenutno se tretira pet osoba, od kojih tri se nalaze u Tužilaštvu BiH, a grupe su bile međusobno povezane.

“U akciji su pronađeni dokazi poput različitih evidencija, sredstava korištenih za izvršenje teške krađe i druge stvari koje izvršioce direktno dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima”, pojasnio je Hafizović.

Akcija je sprovedena u angažmanu cijelog kapaciteta FUP-a, kriminalne, specijalne i dijelom uniformisane policije, a učestvovali su i pripadnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Hafizović je istakao kako je ostvarena i saradnja sa poicijskim organima Austrije.

Zadovoljni rezultatima

“Nakon izvršene analize zadovoljni smo rezultatima iste. Prikupljeni dokazi daju dobru osnovu za dalje istraživanje i otkrivanje širih krugova pomagača i izvršitelja krivičnih djela”, naglasio je Hafizović.

“Mete koje su bile u nadležnosti specijalne jedinice nisu imale prostora za pružanje otpora. Radilo se o metama organizovanih grupa iz Nove Bile. Ovo je za pripadnike Specijalne jedinice bio trening”, rekao je načelnik Specijalne jedinice Josip Petrić.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
željo

Jadne sitne ribice uvijek po njima a krupne ribe i dalje love u mutnom.Daj ba više dosta toga krenite jednom odozgo sa vrha hapsiti ,šta se pravite ludi……

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x