Tuzlanski kanton ispred FBiH, usvojen Zakon o šumama

0 1.317

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Zakon o šumama našeg kantona sa određenim izmjenama u odnosu na ponuđeni od strane Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Sada usvojeni zakon regulisaće i pravo na korištenje šumskih dobara, odnosno za svako kampovanje, postavljanje šatora ili pčelinjaka morat će neko izdavati odobrenje, RTV Slon.

Skupština TK je donijela taj zakon koji je važeći do februara 2014. godine. S obzirom da postojeći zakon ističe, a da nema usvojenog u FBiH mi smo to usvojili po hitnom postupku, kazao je Sead Hasić – ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK.

Ono što je novina je rješenje za čuvarsku službu, odnosno preuzimanje ove službe od JP „Šume TK“ koje su do sada izdvajale novac za njihov rad. U novom Zakonu o šumama bilo je predviđeno i ograničavanje sakupljanja šumskih proizvoda u većoj količini od jednog kilograma. Na taj dio zakona, reagovala je Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koja je zatražila izmjenu ili brisanje tog dijela. Predsjednik te komisije Mersed Šerifović je kazao da je taj član sraman jer je bilo predviđeno da građani prilikom berbe gljiva, borovnica, kupina ili drugih biljaka u državnim šumama moraju tražiti odobrenje od JP „Šuma TK“.

Bez obzira koje to predložio tamam da je moj otac mi smo reagovali i ministar je morao tu tačku zakona brisati, kako ne bi dodavali ulje na vatru u ovako teškoj ekonomskoj situaciji“, istakao je za RTV Slon Mersed Šerifović – predsjednik Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine TK.

Ovim Zakonom o šumama predviđeno je tačno ko daje odobrenja za sječu drveta.

Onaj ko izda rješenje preuzima odgovornost za bezbjednost jer je ovo područje zasijano minama tokom rata tako da kroz ovaj zakon to pokušavamo razriješiti, rekao je ministar Hasić.

Novim zakonom su regulisane i kazne za nesavjesnu sječu drveta, ulazak u državne šume bez odobrenja i slično. Ovaj zakon će važiti do kraja februara, a Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će u narednih dva mjeseca pokušati iznaći rješenje u dogovoru sa federalnim ministarstvom kako ova oblast zbog nedonošenja zakona ne bi trpila gubitke.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x