Tuzlanska mljekara od Nove godine odlazi u prošlost!?

6 1.380

Kako saznaje RTV Slon, Tuzlanska mljekara sa radom prestaje krajem ove godine. Radnici koji su radili po Ugovoru o djelu sa radom prestaju 1.12. 2013. godine, dok radnici koji su radili na neodređeno vrijeme sa radom prestaju 1. januara 2014. godine.

tuzlanska_mljekara_140113

Proizvodnja kako saznajemo prestaje 1.1. 2014. godine. U firmi će po otpuštanju radne snage, ostati samo nekoliko radnika koji trenutno rade u Upravi preduzeća.

Kako navode radnici koji su se za pomoć obratili našoj redakciji razlog otpuštanja je teška ekonomska situacija u kojoj su se našli, koja podrazumijeva pripremu reorganizacije mljekare u Tuzli, s ciljem sužavanja proizvodnog programa, a time i odgovarajućeg broja radnih mjesta.

Kako bi saznali šta je pravi razlog ovih otpuštanja, RTV Slon je kontaktirala tvrtku ”Lactalis grupa – Dukat d.d.”Zagreb , koja je ujedno i većinski vlasnik Tuzlanske mljekare, no odgovor danas nismo uspjeli  dobili.

Uspotavilo se da nije tačna tvrdnja tadašnjeg direktora kompanije ”Prerada i promet mlijeka d.d. Tuzla” iz Slovenije Andreja Teraža koji je u februaru ove godine za našu kuću izjavio da otpuštanja radnika Tuzlanske mljekare neće biti i da će ranije otpušteni radnici u skladu sa Zakonom uskoro biti obezbijeđeni. Takođe direktor Teraž je tada tvrdio da su u planu bila i nova zapošljavanja, no izgleda da ni to nije tačno.

Kupci su već primjetili da se mileram i jogurti “Dar priprode” koji su se godinama proizvodili u Tuzli sada nose oznaku Made in Slovenija. Proizvode se pod istim brendom ali u Sloveniji.

U martu ove godine kompanija ”Lactalis grupa – Dukat d.d.” Zagreb, postala je većinski vlasnik Ljubljanskih mlekarni u čijem sastavu je i Tuzlanska mljekara, a da je ova privatizacija itekako loša, pokazuje i skorašnji prestanak proizvodnje u ovom nekadašnjem gigantu.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
umirovljenik

Na šta spade ova Tuzla, ode i ona slavna KOZA.

KUNG FU CE

Dita,Polihem,Livnica,Tehnograd,UMEL,Guming,Tuzla Putevi,Tuzlanska mljekara…Radnička klasa neka živi od uspomena a ovi što vladaju od njihovog minulog rada.

cipiripi

pomuzeni smo do kraja..

Ilija

Eeee pa dobro.Ma štaće nam mlijeko od krava tuzlanskih. Imamo Hrvatsko i Srpsko mlijeko, uvozno, ono je bolje. A šta ćemo ikako to i radit. Krave ionako smrde. Mi se trebamo bavit plasteničkim uzgojem biljnih opijata. Koka je zakon. Neće te ni mardelja dirat, jer i ona je u lancu. dobra lova, a malo se radi. To je naša perspektiva. Domaća koka iz domaćih oranica, na zapadu ko alva ide.

sodafan

je li neko skoro spominjao da se daju neki podsticaji za razvoj malih i srednjih preduzeća…. e upravo ovo je jedan primjerak takve podrške!

slavko radovanovic

Oduševljava me i nova vlast i dogadjaji u Tuzli.Kao bivšeg stanovnika i kao biseg radnika u tuzlanskoj Mljekari.Odusevljava me to što se nova vlast sjtila da onu baruštinu koja je oduvjke zbog tonjenja krasila Tuzlu.Vazda su je nasipali i nekim drvećem zasadjivali a ona je vazda ostajala samo baruština puna žaba kreketuša i šaše.Ljudi napraviše u sred grada lijepa panonska jezera.Oduševljava me onaj ko se setio da je najbolje da se postrojenja Haka I i Haka II isijeku i prodaju na otpad.Uzete su velike pare a grad lišen jedne užasne fabrike koja u samom gradu proizvodi samo gubitke i bojne otrove. A kada se gradila Mljekara u Tuzli sa kapacitetom od 300.000 litara preradjenog mlijeka u jednoj smjeni znalo se da je to promašena investicija.Znalo se tada da nema mlijeka ni 3oo kilometara oko Tuzle da se otkupi i doveze u Tuzlu.Ipak nove snage donesu nešto novo.Livnica Tuzla sjećam se i prije rata stalno je nešto strajkala.Po onoj ne možeš ti mene malo platiti koliko ja mgou malo raditi.E sda nije nam valjalo ono pa sad da vidis da možeš raditi a da ti bude neplalćeno uopšte.Oduševljava me Tuzla.Ali š'ta će te rat ne pita šta voliš a pogotovu gdje… Read more »

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x