Tužilaštvo TK neće provoditi istragu protiv komesara Mutapčića

3 1.016

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu da se neće provoditi istraga protiv komesara MUP-a TK Nedima Mutapčića u vezi sa saobraćajnom nesrećom koja se dogodila 23.maja 2008. godine u mjestu Lukavica, općina Čelić, koju je skrivio upravljajući službenim vozilom MUP-a TK ˝Renault Megan˝, saopćeno je iz Tužilaštvo TK.

Tužilaštvo TK

Tužilaštvo TK o saobraćajnoj nesreći saznalo putem anonimne prijave

U saopćenju se navodi da Kantonalnom tužilaštvu TK nije dostavljen Izvještaj o saobraćajnoj nesreći od strane PS Čelić, niti od MUP-a TK, nego se o saobraćajnoj nesreći saznalo putem anonimne prijave koja je zaprimljena u Tužilaštvu 19.aprila 2010. godine. Nakon zaprimanja anonimne prijave, formiran je predmet u Tužilaštvu i izvršene su detaljne provjere. U Tužilaštvu su saslušana lica za koja je u prijavi navedeno da imaju saznanja o nesreći.

˝Izvršene su provjere radnji koje su poduzete tokom uviđaja koji su obavljala ovlaštena službena lica PS Čelić. Tokom uviđaja je utvrđeno da je Mutapčić upravljao pomenutim vozilom, te da u vozilu nije bilo saputnika. Također, navodi se da je u datom momentu Mutapčić izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u drugu traku i sletio u kanal udarivši u zemljani dio istog, pri čemu je na vozilu nastala materijalna šteta. Pri tome nije došlo do kontakta sa drugim vozilom niti sa pješacima˝, saopćeno je.

˝Nije bio pod utjecajem alkohola˝

Iz prikupljenih dokumenata proizilazi i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova TK, PS Čelić , izdalo Prekršajni nalog za Nedima Mutapčića sa propisanom novčanom kaznom za prekršaj u iznosu od 100 KM. Također je izvršeno alkotestiranje, testom marke “Alcoquant”, u kojem je konstatovano da vozač nije bio u alkoholiziranom stanju. U ljekarskom uvjerenju, odnosno nalazu i mišljenju ljekara izdatog 23.maja.2008. godine sa pečatom Doma zdravlja, Hitna pomoć Čelić i pečatom dežurnog ljekara, je konstatovano da pacijent Nedim Mutapčić nije bio u alkoholiziranom stanju, te da je prilikom saobraćajne nesreće zadobio lakše tjelesne povrede.

Materijalna šteta na vozilu procijenjena na 4.941,82 KM?!

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva TK vještak saobraćajne struke je uradio vještačenje ukupne vrijednosti vozila i pričinjene materijalne štete nastale na vozilu. Prema mišljenju vještaka vijednost vozila na dan nesreće je bila 20.830,78 KM a pričinjena materijalna šteta na vozilu 4.941,82 KM. Članom 332. Krivičnog zakona FBiH propisano je da učesnik u prometu na putevima koji se ne pridržava prometnih propisa i time tako ugrozi javni promet da dovede u opasnost život ljudi ili imovinu većih razmjera pa zbog toga kod drugog nastupi imovinska šteta preko 5.000 KM, čini krivično djelo-ugrožavanje javnog prometa.

˝U konkretnom slučaju vozač Nedim Mutapčić nije doveo u opasnost život drugih lica, vrijednost imovine drugog ne prelazi 50.000 KM, a nije pričinjena niti materijalna šteta veća od 5.000 KM. Imajući u vidu sve navedeno Kantonalno tužilaštvo TK je donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv Nedima Mutapčića u vezi sa pomenutom saobraćajnom nesrećom˝, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

(SodaLIVE.ba/TIP.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
gastarbajter

hehehe odvano nisam bolji vic procito…sleti jaran u jarak,slaze ne kaze nikom,sjebe auto i plati kaznu 100KM..ujeo vuk magarca.Treba mu dat unapredjenje kad je takav strucnjak i njemu i onom koji je vrsio procjenu stete..i taj je maher 4.941,82 KM?!

Sunce

A ja se baš prepala da neće optužiti nedužnog čovjeka,ali eto ipak je pravda prevagnula i konačno je prvi put u historiji jedno drvo dobilo smtnu kaznu!!!:-P

lolo bosanac

nemam komentar ,vec predlazem da mu nabave oklopno vozilo da se covjek nebi povrijedi posto je nezamjevljivi kadar.samo neznam kako je steta uvijek ispod 5000 maraka.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x