Tržište lažnih lijekova u BiH vrijedno 300 miliona eura

1 552

Tržište lažnih lijekova u BiH na godišnjem nivou vrijedno je 300 miliona eura i uglavnom se prevoze autobusima, rečeno je to na međunarodnoj radionici održanoj nedavno u Zagrebu, čija je tema bio kriminal u javnom zdravstvu, pišu Nezavisne novine.

Lijekovi

Istaknuto je i kako postoji velika mreža za prijevoz lažnih lijekova po bivšoj Jugoslaviji. Također, u nekim od zemalja postoje laboratoriji za njihovu proizvodnju.

“Krivotvorenje lijekova donosi visoku profitabilnost s malim ulaganjima i niskim rizikom za sudsko gonjenje i kažnjavanje, a nerijetko iza svega stoji međunarodna mreža organiziranog kriminala. Zato je potreban policijski odgovor na međudržavnom nivou, a to zahtijeva koordinirani rad zdravstva, carine, policije i industrije”, stoji u izvještaju o uvozu i izvozu farmaceutskih proizvoda za razdoblje od 2007. do oktobara prošle godine Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(SodaLIVE.ba/index.hr)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lukavcan

Ovo pise: “Krivotvorenje lijekova donosi visoku profitabilnost s malim ulaganjima i niskim rizikom za sudsko gonjenje i kažnjavanje, a nerijetko iza svega stoji međunarodna mreža organiziranog kriminala”

Helem popusili smo ga….pijte cajeve jedite med i pekmez prirodne preparate, ja znam lahko je to mladjim govoriti, sta sa starijim osobama koji trose i davaju po pola penzije za lijekove, Bogami losa situacija

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x