Temperature i do 50 stepeni

2 550

Prema najavama meteorologa, temperature u Bosni i Hercegovini u narednom periodu dosezat će i do 50 stepeni.

vrucina4Sa izmjerenih 38 stepeni, Mostar je jučer bio najtopliji grad u našoj zemlji. Većina Mostaraca spas od vrelina potražila je uz rijeke ili na gradskom bazenu, zbog čega je grad popodne doslovno bio pust. Na ulicama se mogao vidjeti tek poneki prolaznik ili turista.

Slično je bilo i u ostalim gradovima. U Stocu su u 14 sati izmjerena 33 stepena. U Prijedoru su, kako je javila dopisnica “Dnevnog avaza”, u 15 sati izmjerena 32 stepena. U Zenici je bio 31 stepen, Banjoj Luci 30, Goraždu i Tuzli 29, Sarajevu 27…

Na Bjelašnici je bilo ugodnih 14, dok je temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila 26 stepeni.

Klimatolog Željko Majstorović za naš list je kazao da će nam ljeto širom otvoriti vrata.

– U BiH se i narednih dana očekuje rast temperatura u prosjeku za stepen. Slijedi nam jedan vreli period, gdje će temperature iz dana u dan rasti. U Sarajevu i centralnoj Bosni 35 stepeni, a u Mostaru čak iznad 40 stepeni – kazao je Majstorović.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da se ove sedmice i dalje očekuju visoke vrijednosti dnevnih temperature, koje će u pojedinim gradovima dostizati i do 50 stepeni, najavljujući da u BiH stiže drugi od četiri najavljena toplotna vala u ovoj godini.

Uključen meteoalarm

Oni ističu i da je za područje Mostara i Višegrada uključen meteoalarm, koji upozorava da je vrijeme opasno te da su šteta i ljudske žrtve moguće.

– Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan – navodi se u tom upozorenju.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
mujko

U Lukavcu je već odavno i viša temperatura od 50 stepeni. Samo me čudi kako ni jedna od političkih stranaka u vijeću ne povede inicijativu o smjeni glavnog vinovnika rasta temperature. Dobar im neradnik, zato što su i oni svi leziljebovići. A bit će kasno, kad zapanu u krizu ko najbolji menađer i njegovo komunalno preduzeće. Umjesto da se spasi što se može još spasit, vijeće trpi i ravnodušno gleda propadanje svih nas uskupno.

đusa

svaka čast mujko dobro ti to napisa

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x