Svinjske gripe u BiH za sada nema

0 767

U Bosni i Hercegovini za sada nema zabilježenih slučajeva oboljelih od virusa H1N1, popularnije nazvanog svinjska gripa, koji u svijetu, ali i u susjednoj Hrvatskoj ponovo odnosi žrtve.

Prema riječima Jelene Ravlije, glavnog federalnog epidemiologa, iako su zabilježeni klinički slučajevi gripe, karateristične za ovo doba godine, opasnom virusu za sada nema traga, a cijepljenje se svakako i dalje preporučuje.

Svakodnevna testiranja

To je za “San” potvrdila i Mirsada Hukić, direktorica Instituta za mikrobiologiju KCUS-a, gdje ni jedan laboratorijski nalaz oboljelih nije potvrdio prisustvo virusa H1N1.

– Na sreću, dosadašnja testiranja nisu pokazala pozitivne nalaze, što ne znači i da ih neće biti. Mi smo u svakom slučaju u potpunosti opremljeni potrebnim testovima i radimo u punoj pripravnosti, jer kao što je poznato, BiH je prošle godine među posljednjim bila zahvaćena virusom, ali je njegova pojava ipak imala tragične posljedice – rekla je Hukićeva. U Zavodu za zdravstvenu zaštitu FBiH kažu da se vakcinacija trenutno obavlja vakcinama koje imaju trojno dejstvo i to protiv virusa B, čije je prisustvo najmasovnije i koji je najčešći uzročnik gripe, H3N2 I H1N1.

Vakcine koje su nabavljene prošle godine i koje su namjenjene isključivo cijepljenju protiv virusa H1N1, propisno su uskladištene i još uvijek su važeće, a mi svakako imamo u planu provjeriti da li će i njihova upotreba biti preporučena. U svakom slučaju, za bilo kakvu akciju potrebna nam je prepruka Svjetke zdravstvene organizacije, koja do sada nije reagovala po tom pitanju – rekla je Jelena Ravlija. U institutu za zaštitu zdravlja RS imaju dovoljno vakcina protiv svinjskog gripa H1N1 i ukoliko bude bilo potrebe pristupiće se vakcinisanju.

Milka Mrđa, portparol Instituta, navela je da u RS od marta ove godine, kada je od ove bolesti obolio jedan pacijent, nije bilo zaraženih, a u ovoj sezoni nije zabilježen ni jedan slučaj sezonskog gripa.

– Naši epidemiolozi svakodnevno prate situaciju i u toku je vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa – kaže ona. U RS je prošle godine evidentirano više od 500 oboljelih od svinjskog gripa H1N1, a troje ih je umrlo, dok je u FBiH 714 pacijenata oboljelo od gripa tipa A, a 14 umrlo.

Smrtni slučajevi

I dok u BiH nove gripe nema, u Hrvatskoj je jedan 60-godišnjak od nje već umro, a 25-godišnjak i 16-godišnjak su hospitalizirani, zbog komplikacija koje je izazvao virus svinjske gripe. Od oko 50 zaraženih, najviše ih je u Zagrebu. U Srbiji, u kojoj je prošle godine virus H1N1 odnio 137 života među kojima je bilo deset trudnica, prisustvo virusa nije zabilježeno, ali se njegova pojava očekuje u naredne dvije sedmice. U Evropi se, prema informacijama mreže EuroFlu za praćenje gripe, zasad javlja uglavnom u sporadičnom obliku i manjim grupisanjima, prvenstveno u Ruskoj Federaciji, Poljskoj, Belgiji, Finskoj, Estoniji, Španjolskoj i Portugalu, dok je u Velikoj Britaniji već nastupila sezona, s epidemijskim razmjerima.

Mjere opreza

Najbolja preventiva je ne približavati se osobama koje imaju simptome gripa, redovno pranje ruku sapunom ili dezinfekcijskim gelom, te zaobilaženje rukovanja, ljubljenja u obraz, što manje odlaziti na velike skupove, u bioskope, pozorišta. Treba često provjetravati prostorije, stavljati maramice na usta u slučaju kašlja ili kijavice, čistiti brave, telefone, tastature.

(San)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x