Sven Alkalaj svojim pijanstvom ugrozio dobrosusjedske odnose

0 938

svenalkalajMinistar inostranih poslova BiH “zbog teškog pijanstva” ugrozio dosvenalkalajbrosusjedske odnose, prenosi list.

Diplomatski skandal koji je na Međunarodnoj konferenciji o evroatlantskim integracijama u Kolašinu, u Crnoj Gori, početkom juna napravio ministar inostranih poslova BiH, Sven Alkalaj, mogao bi narušiti dobre odnose dvije prijateljske susjedne zemlje, rekao je za “Fokus” izvor iz Vlade Crne Gore.

Alkalaj je, navodi isti izvor, u fazi teškog pijanstva sa saradnicom ispario s diplomatske zabave, da bi ih kasnije obezbjeđenje, koje se dalo u potragu za nestalim ministrom, zateklo raspištoljene u odškrinutoj hotelskoj sobi.

Prije nego što je saradnicu otpratio do toaleta, Alkalaj je bulaznio i pričao nebuloze, koje se nisu dopale diplomatama, posebno ne domaćinu Milanu Roćenu, ministru inostranih poslova Crne Gore.

„Roćen je nakon svega htio uputiti diplomatsku notu BiH, ali je odustao zbog nezgodnog termina, pred početak turističke sezone. Shvatio je da bi se moguće zatezanje odnosa mogao negativno odraziti na priliv gostiju iz BiH na crnogorsko primorje „, objašnjava izvor lista.

Crnogorski ministar javno je govorio da s neozbiljnim diplomatama poput Alkalaja više ne želi sarađivati.

„Svi prisutni tokom centralne večeri na međunarodnom skupu primijetili su da je Alkalaj nemilice ’listio’ vino od 150 evra i da je sa svojom navodnom saradnicom, izvjesnom Sarajkom, za koju je govorio da je zaposlena u MIP BiH, koristio vulgarne riječi, na šta su se svi zgražavali“, ispričao je „Fokusu“ jedan od učesnika ovog skupa.

Alkalaj je sutradan, nakon što se otrijeznio, pokupio svoje stvari i napustio skup, a njegova saradnica po istom scenariju završila je drugi radni dan, samo je umjesto Alkalaja u glavnoj ulozi bio Brane Mandić, takođe predstavnik BiH.

Na konferenciji je bio i slovački ministar inostranih poslova, Miroslav Lajčak, koji je o svemu obavijestio svog nasljednika na mjestu visokog predstavnika u BiH, Vlaentina Incka.

Tako će konferencija na kojoj su učestovali visoki predstavnici ministarstava inostranih poslova 14 država Centralne i Jugoistočne Evrope, SAD, NATO i međunarodnih organizacija ostati zapamćena po ispadima Svena Alkalaja.

Ministar spoljnih poslova BiH, Sven Alkalaj, zloupotrebljava svoj položaj kako bi sebi ugodnijim učinio odlaske na more tokom vrućih ljetnih dana.

Kako prenosi Pincom.info, prije Alkalajevih privatnih odlazaka u Hrvatsku iz njegovog kabineta odgovarajućim državnim službama upućuju se dopisi u kojima se traži da snage državne granične policije budu stavljene u stanje posebne pripravnosti prilikom ministrovog prelaska granice, kako Alkalaj, poput ostalih građana, ne bi čekao na ulazak u RH.

Očigledno, ministar ne želi da gubi vrijeme i želi što prije stići na morsko brčkanje.

Problem je u tome što Alkalaj nema pravo na ovu vrstu pogodnosti kada u privatnom aranžmanu putuje u susjednu zemlju.

(Novosti.ba/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x