Sven Alkalaj na poziciji izvršnog sekretara Ekonomske komisije u Evropu

Foto: Reuters
3 796

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun imenovao je bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja na poziciju izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN-a za Evropu.

Foto: Reuters

Ban Ki Mun je prilikom imenovanja izjavio “da je Bosna i Hercegovina uspješno obavila mandat kao nestalna članica Vijeća sigurnosti“ te je istakao posebnu ulogu Svena Alkalaja u tom procesu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je imenovanje Svena Alkalaja na poziciju izvršnog sekretara Ekonomske komisije za Evropu pri UN-u kao značajno priznanje za našu državu.

Imajući u vidu da je ova komisija osnovana 1947. godine i da okuplja 56 država, među kojima su članice EU, te SAD, Ruska Federacija, Turska i Kanada, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističe da je imenovanje bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja na ovu funkciju izraz povjerenja koje naša država ima u međunarodnim krugovima, posebno jer je to prvi put da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao jednog zvaničnika iz naše države na tako visoko rangiranu poziciju.

“S obzirom na to da dolazi nakon nedavno okončanog dvogodišnjeg mandata BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, imenovanje Alkalaja je još jedna potvrda da se naša država afirmirala na međunarodnom planu kao odgovoran i pouzdan partner”, smatra Izetbegović.

On je u telefonskom razgovoru čestitao Alkalaju imenovanje i zaželio mu uspjeh na ovoj dužnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dilaver

Bravo Sven – zaslužio si ovu poziciju, koja je priznanje ne samo za BiH već i za tvoj rad u spoljnjoj politici BiH ,ispred SZ BiH u prošlom mandatu .
Nažalost ,zli jezici vide samo tvoje svraćanje na Jadran i kupanje – ma i ti si čovjek od krvi i mesa .

lolo bosanac

sad mi je jasno zasto je Bosna i Hercegovina dala glas za bombardovanje jedne clanice UN.doticni gospodin je dao svoj glas radi licnih interesa a kao poslusnik dobio funkciju koja nama gradanima nista ne znaci.jedino je dobro sto vise nece trositi pare nas poreskih obaveznika i sto ce otici u zaborav kao i njegov stranacki lider.

Dilaver

Jarane , gdje si vidio da takvu važnu odluku donosi Ministar vanjskih poslova -sam .
Odluku o zračnim udarima na Libiju donijelo je troglavo predsjedništvo ( Komšić , Izetbegović i Radmanović ).
Slabo si ti googlao.
Istina je da Svijet , za razliku od naših glasača -prepoznaje kvalitetne kadrove .

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x