Svečano proslavljen blagdan Velike Gospe

0 777

breske170cBlagdan Velike Gospe jučer je svečano proslavljen u tuzlanskoj župi Breške koja ove godine slavi 170. obljetnicu od svog osnutka. Svečanu svetu misu pred nekoliko tisuća vjernika predvodio je Vrhbosanski nadbiskup Kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju brojnih svećenika.

Kardinal je propovjedajući posebice se osvrnuo na vrijednost obitelji i majčinstva. On kaže da je Bog stvorio zajedništvo, odnosno brak i obitelj, a da su ljudi dopustili da to sve grijeh poremeti.

– Žene moraju same sebi vratiti dostojanstvo i to ono dostojanstvo žene i majke jer po ženi Bog daje živote. Na žalost mi smo stvorili takvo ozračje da majku koja nosi dijete pod svojim srcem ne zovemo ženom u blagoslovljenom stanju već koristimo neke druge nazive. Na žalost danas tog dostojanstva nema i slavljenjem Velike Gospe želimo vratiti ženi dostojanstvo i vrednovanje života. Majka je kolijevka života, tu se čovjek rađa i tu čovjek niče, poručio je kardinal Vinko Puljić. On je podsjetio kako gotovo svaki vjernik kada ga nešto počne tištiti prvo pomisli na svoju majku. Ako majke nema žali za njom i čezne da se njoj požali i s njom se ispriča.

– To je ono što je prirodno. A mi to želimo uništiti kojekakvim zakonima. Donosimo zakone po kojima nije normalno da se uzimaju muž i žena, nego muškarci s muškarcima i žene sa ženama. To čak proglašavamo demokracijom i sad Crkva nema pravo dići glas. Pa kako ne bi digla glas u obranu života i obranu čovjeka, rekao je kardinal.

Župa Breške na 170. obljetnicu od ustanovljenja imala je veoma bogat program koj je počeo još deset dana prije blagdana Velike Gospe kada župa slavi svoj patron.

Vjernici su imali priliku za duhovnu obnovu s misionarom paterom Dragom Kolimbatovićem. Posebne susrte s njim su imali mladi bračni parovi, djeca, mladići i djevojke, a svatko tko se želio s njim osobno sastati u duhu vjere imao je priliku za to tijekom proteklih deset dana.

(Maja Nikolić)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x