Svaki dan sve gore, penzionerima je nedovoljno 310 KM za osnovne potrebe

1 579

Predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera Federacije BiH /FBiH/ Ivan Kožul upozorava da je situacija u kojoj se nalaze penzioneri u Federaciji svakim danom sve gore i da ova populacija jedva preživljava.

penzioneri

Navodeći da 60 odsto penzionera u FBiH ima mjesečna primanja 310 KM, Kožul je konstatovao da je sa ovim iznosom teško zadovoljiti osnovne potrebe, a još teže obezbijediti ogrev za zimu.

“Penzioneri ne mogu plaćati ni hranu, a kamoli ostalo. Zvanična statistika kaže da za hranu u FBiH treba izdvojiti 500 KM mjesečno, a većina naših penzionera ne može svojim primanjima pokriti ni 50 odsto tog iznosa za hranu“, upozorio je Kožul u izjavi za “Oslobođenje“.

On je dodao da na troškove za hranu treba dodati troškove za lijekove, režije, te ogrev za predstojeću zimu.

“Topli obrok u velikom broju radnih organizacija ili državnih institucija veći je od prosječne penzije”, konstatovao je Kožul.

Podsjećajući da je Vlada FBiH obećala povećanje penzija za pet odsto od januara 2014. godine, iako su penzioneri tražili 10 odsto, Kožul je rekao da su organi penzionerskih udruženja to, uz brojna negodovanja, prihvatili.

Prethodno su penzioneri bili spremni da izađu na proteste pred zgradu federalne Vlade. “Procjene kažu da se na protestima pred zgradom Vlade FBiH moglo okupiti oko 8.000 penzionera“, naveo je Kožul.

On je ocijenio da od prodaje neperspektivne imovine federalnog Zavoda PIO/MIO, koju zagovara federalna Vlada kako bi se smanjio deficit Zavoda u iznosu od 77 miliona KM, ne bi bilo velike koristi i da to nije rješenje.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
elvis

dobro je i 310 …neko nema ni to ….a djeca trebaju da pomognu roditeljima ….jer na kraju krajeva njima ce prepisat imanje 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x