Svaki četvrti testirani u BiH nije otac svog djeteta!

5 893

U Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju godišnje stigne oko 100 zahtjeva za utvrđivanje očinstva. U prosjeku 25-30 posto sprovedenih analiza rezultiraju odbacivanjem biološkoga očinstva ispitivane osobe.

To znači da je svako četvrto testirano očinstvo negativno. Ovaj prosjek je sličan posljednjih nekoliko godina, potvrdio je za Klix.ba šef laboratorije za forenzičku genetiku Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu profesor Damir Marjanović.

Najčešće nam se obraćaju potencijalni očevi, no, nije rijedak slučaj da i majka zatraži testiranje, pa čak i da ta inicijativa bude pokrenuta od članova porodice s obje strane, objasnio je Marjanović.

Sve više DNK testiranja očinstava realizovano je na privatni zahtjev, dakle sve je veći broj građana koji se i prije pokretanja bilo kakvih aktivnosti na sudu odluče za testiranje. Marjanović je objasnio da je sama metoda testiranja bezbolna, brza i izuzetno pouzdana.

Prikuplja se bris bukalne sluznice što je potpuno bezbolna metoda koja traje ne duže od 10 sekundi. Rezultati se dobiju u roku od 10-15 radnih dana, a kada se radi o hitnim slučajevima moguće je analizu realizirati i u roku od 2-3 dana. Cijena testiranja je 750 KM, dok testiranje samo djeteta i potencijalnoga oca košta oko 500 KM, izjavio je profesor Marjanović.

U nekim sredinama u našoj zemlji je provjera očinstva još uvijek tabu tema i nerijetko osobe ostanu uskraćene da saznaju istinu. No, Marjanović je napomenuo da, ako i jesmo konzervativni, onda te konzervativnosti definitivno nema u ovome aspektu.

Broj testiranja očinstva u BiH, u korelaciji sa ukupnim brojem stanovnika naše zemlje, ne razlikuje se značajnije od ostalih zemalja u regionu i Europi, pojasnio je Marjanović.

Postoji više institucija u BiH gdje se može uraditi DNK analiza za provjeru očinstva. Jedna od njih je Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologijuu Sarajevu, a sve informacije možete pronaći na www.ingeb.ba ili na telefon 033/220-926.

5
Komentari

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Redakcijaporuka za adminaporuka za adminalooogično Recent comment authors
newest oldest most voted
looogično
Guest
looogično

U prevodu: Ako sumnjate da nije vaše toliko, da odete na testiranje, postoji 25% šanse da ste u pravu 😀

poruka za admina
Guest
poruka za admina

Svako malo mi se dešava, da kad kliknem na neki vaš članak (nebitno jel sa facebooka link, ili direktno sa stranice), desi se da umjesto članka otvori ovaj glupi video https://www.youtube.com/watch?v=RFngSCaY5nA
i da.. to je iritantno.

Redakcija
Guest
Redakcija

Poštovani,

Hvala na informaciji. Sada ćemo istražiti problem i vjerujemo da se isti neće ponovo javljati.

S poštovanjem

poruka za admina
Guest
poruka za admina

evo sad sam vidio, učita se stranica, i onda se otvori taj video

Redakcija
Guest
Redakcija

Možete li provjeriti još jednom? Unaprijed hvala.