Štrajk glađu: ‘Špirić nas provocira, ali nismo mi njegov instrument u rušenju BiH’

Štrajk glađu
1 557

Nakon treće besane noći, koju su proveli ispred zgrade Parlamenta i Vijeća ministara BiH, 1.500 bivših pripadnika Oružanih snaga traži da se svi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou danas očituju o rješavanju njihovog problema. Ovo je bila najhladnija noć otkako su na Marindvoru u Sarajevu, što nije prošlo bez posljedica.

Štrajk glađu

Bivši vojnicu su prije tri dana započeli štrajk glađu, a velikom broju njih se zdravstveno stanje pogoršalo zbog iscrpljenosti i gladi, kao i promrzlosti, jer spavaju na otvorenom.

“Bez obzira na teško zdravstveno stranje većeg broja ljudi, niko odavde ne želi otići dok ne bude riješeno ono zbog čega smo i došli. Najveći problem nam sada predstavlja šest ljudi koji boluju od karcinoma. Tu je i više desetaka osoba koje boluju od dijabetesa. Ovdje ima i dosta onih koji boluju od PTSP-a, psihičko stanje većine nas se pogoršava, ali još uvijek uspijevamo držati stvari pod kontrolom i svi još uvijek mirno sjedimo i držimo se uputa predstavnika demonstranata”, izjavio je u petak ujutro za Sarajevo-x.com Abid Šehović, jedan od predstavnika bivših vojnika.

Podrška nevladinih organizacija i studenata

Kako saznajemo od demonstranata sinoć je pozlilo većem broju ljudi, pa su ljekari JU Hitna pomoć Sarajevo njih 18 odvezli u medicinske ustanove, gdje im je ukazana pomoć. Jedan od demonstranata je imao nervni slom tokom noći.

Bivši vojnici kažu kako imaju podršku velikog broja nevladinih organizacija, studenata i građana iz svih dijelova BiH, koji žele doći i pridružiti se njihovom protestu, ali su ih oni zamolili da to još uvijek ne čine.

“Neke od tih nevladinih organizacija, koje se bave ljudskim pravima, poput recimo Helsinškog komiteta BiH, još ne reaguju, valjda iz njima poznatih razloga i interesa. Državni ministar finansija Nikola Špirić nas je jučer pokušao isprovocirati, nastojao je vjerovatno svojim lažima i besmislicama koje je pričao izazvati incident s naše strane. Međutim, mi mu poručujemo da se to neće dogoditi. Mi smo tu da dostojanstveno tražimo ono što je naše i nećemo biti instrument za rušenje države u rukama Nikole Špirića. On je samo jedan miš koji bi umro da prespava jednu noć ovdje, a mi smo tu da ostanemo dostojanstveni u traženju svojih prava. On je jučer rekao kako je potrebno 300 miliona u budžetu za nas, a nije tačno, potrebno je 29”, kaže Šehović te dodaje da ih je sinoć posjetio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Potrebno 29,8 miliona maraka

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar Špirić je ocijenio da je najbolje rješenje za problem prijevremenog penzionisanja pripadnika Oružanih snaga BiH, stavljanje van snage zakona kojim je to omogućeno, a koji je usvojen prije dvije godine.

“Ovaj zakon je loš i neetičan i njegova primjena bi mogla uvesti BiH u anarhiju”, rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu. On je naveo da bi trebalo zajednički pristupiti traženju novih zakonskih rješenja za ovu populaciju, i to prvenstveno posredstvom NATO Trust fonda, koji nudi mogućnost prekvalifikacije, doškolovavanja ili otpremnine.

Predsjedavajući Vjekoslav Bevanda je jučer upoznao ministre o sadržaju razgovora sa otpuštenim vojnicima koji protestuju, zahtijevajući da u prijedlog budžeta BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za njihova primanja u skladu sa zakonom.

Parlament BiH je 2010. godine usvojio izmjene i dopune Zakona o OS BiH, kojima se vojnicima, koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ARBiH, HVO-a ili VRS, a kojima zbog godina ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu penziju. Za isplatu penzija za protekle dvije, kao i ovu godinu, potrebno je 29,8 miliona KM.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x