Stanovišta Vlade TK u vezi sa štrajkom u osnovnim i srednjim školama

8 881

U vezi sa aktualnim štrajkom u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, Vlada Kantona konstatuje da se javnost dezinformiše brojnim poluistinama. Stoga, Vlada smatra potrebnim da još jednom ponovi svoja stanovišta.

Radi uravnoteženja rashoda sa smanjenim prihodima, a na zahtjev MMF-a, Vlada Kantona je predložila da se u budžetu za ovu godinu masa sredstava za plate i naknade svih budžetskih korisnika , izuzev sudija i tužilaca, na čije plate Kanton nema uticaja, te pripadnika uniformisane policije, smanji za 6,5% u odnosu na prošlu godinu. Bužetskih korisnika ima oko 9.760, od čega je u ministarstvima, upravama, službama, ustanovama kulture oko 2.700 zaposlenih (među njima je i oko 1.500 pripadnika uniformisane policije). U oblasti pravosuđa je 500, a u oblasti obrazovanja oko 6.560 zaposlenih.

Pored mase za plate, predloženo je da se u Budžetu smanje tekući i kapitalni transferi za 1,8 %, (jer nije predviđeno smanjenje transfera socijalno ugroženim), otplate i kamate za 4,7 %, a samo da se izdaci za materijal i usluge, koje nisu plaćene u prošloj godini, povećaju za 11 %. Ovaj prijedlog Skupština Kantona je prihvatila dvotrećinskom većinom.

Vlada je u razgovorima sa sindikatima budžetskih korisnika predložila da se smanjenje mase za plate rasporedi u grupe, tako da oni sa najnižim platama (njih najmanje 940) zadrže istu platu, a da se umanjenje rasporedi progresivno, od nižih ka višim platama. Pored toga, Vlada je predložila da se svaki eventualni suficit usmjeri u masu za plate i naknade.

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju su sve prijedloge Vlade odbili i odlučili se za stupanje u generalni štrajk.

Vlada podsjeća da su budžetski korisnici jedna od malo grupacija zaposlenih čija plata ne kasni, grupacija koja je iskoristila sve pozitivne efekte poreza na dodanu vrijednost (u periodu 2005-2009 masa sredstava za plate porasla je preko 60 %), te koja je kroz kolektivne ugovore obezbijedila pogodnosti, o kojima, na primjer, zaposleni u privatnom sektoru i ne razmišljaju.

I pored predloženog smanjenja plaća od 6,5%, u Budžetu TK za ovu godinu nedostajaće oko 3 miliona maraka, za koje će se Kanton morati zadužiti pod nepovoljnim uslovima. Svako dalje povećanje rashoda povećava dug, koji nema vratiti ko drugi, nego građani Kantona.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Placem ali suza nema

U 2012 godini djeca su u skoli provela 9 dana .
Sta reci poslije svega : ova godina je zavrsena , djeca su izgubila kontinuitet , sa lijepim danima pada koncentracija i djeca sve teze ispunjavaju svoje obaveze .
Radnici na posao , djeca u skole ako ne zelimo da nam sve ode u p.m. a ko je u pravu ili u krivu rjesavajte ali NASTAVA MORA BITI !!!

crni

ja znam samo da nece valjati nikome ako ovo potraje jer ulazi se u ljetni period a svi znamo da ce tada djeca misliti o kupanju sto i treba a vi izvolite

Hawk

Djeco , Idemo i mi štrajkovat 😀

Fanta

Jako je bitno sto ce djeca misliti o kupanju! Roditelji, gdje solidarnost? Pa sutra ce i vasa djeca biti prosvjetni radnici, treba se SADA boriti do kraja!

RADNICA

Puna podrška prosvjetnim radnicima.Neka se ova vlast stidi!!!!!!!!!

Nadja

Prvo, kolektivni ugovor se ne poštuje, a to što ljudi i dalje oklijevaju tužiti vladu zbog nepoštivanja, je sreća za budžet, inače bi se desetine hiljada maraka trebale izdvojiti iz kantonalnog budžeta za svakog radnika koji ne prima platu po kolektivnom ugovoru.
A gospoda iz vlade imaju vozače, mobitele, laptope, poslovne ručkove, putovanja i sl. i bogme njima plata i topli obrok i ne treba, nek se odreknu nekog značajnijeg procenta pa ćemo vidjeti kolike su onda uštede. Uposlenici u vladi za svaki praznik dobijaju poklone i poklon bonove u trocifrenim iznosima,primaju paušale kao vijećnici; svi su članovi nekih komisija, svi rade i na fakultetima isl i primaju po dvije plate i dva topla obroka, a opet imaju bruku savjetnika i pomoćnika, jer ih nikad ni nema na radnom mjestu.
Elem, gospodo, stegnite sebi kaiš i spustite se na zemlju! Mi smo vas birali, i vi ste tu gdje jeste zbog nas. Ako ne znate raditi svoj posao, doviđenja!

sara

Gledajuci opste stanje u drzavi treba se nas mnogo spustiti na zemlju.Tacno je to da i u vladi sto sta treba promjeniti,ali u ovom slucaju ispastaju samo djeca koja od dva i po mjeseca samo su 6 dana isla u skolu.A i prosvjetni radnici se na jedan nacin i previse zale imaju i oni naknada o kojima drugi radnici na tezim poslovima mogu samo sanjati,a da nespominjem one koji nemaju zbog nezaposlenosti nikako platu.Djeca trebaju da se vrate u skolske klupe a prosvjetni radnici kojima se to nedopada da dobiju knjizice pa da i oni malo upoznaju red do vani na birou za zaposljavanje i zivot bez ikakvog primanja.

suanita

Zaboravili ste gospodo jednu jako bitnu činjenicu vi ste ti koji ste napravili zaduženja i manjak zbog svojih enormnih primanja što kroz platu, komisije i ostala uživanja,da ne pričamo da vas je i previše zaposlenih na tim mjestima.Prvo ste smanjili broj odjeljenja gurajući po 32 učenika u jedno odjeljenje,zatim ste i oko norme nastavnika takođe prekardašili.Nije manjak u budžetu zato što ste opremali škole nastavnim sredstvima i sličnim.U školama je samo tabla i kreda djeca bubaju ko birvaktile i njima je omrzlo učiti. -VAŠE PLATE PO MINISTARSTVIMA TREBA SMANJITI ZA 50% -SMANJITI CIJELU EKIPU ŠTO DO MINISTARČIĆA ŠTO NEKIH PRATEĆIH SLUŽBENIKA -UKINUTI UPOTREBU SLUŽBENIH MOBITELA IMATE FIKSNE -UKINUTI SLUŽBENA VOZILA I VOZAČE(kada se javljte na konkurs uslov je da imate vozačku B kategorije) -UKINUTI PRIMANJE NOVCA ZA RAD U KOMISIJAMA(da to bude rad u okviru norme) -ZABRANITI RAD NA DVA RADNA MJESTA (VEĆINA RADI U MINISTARSTVU I NA FAKULTETIMA VJEĆNICI ITD,ITD)) PROSVJETARI SAD ŠTRAJKAJTE DOK SE PLATE OVIM PO KOJE KAKVIM NIVOIMA VLASTI NE SMANJE ZA 50% Djeca u školu treba da idu samu u prvu smjenu kao u svim normalnim školama svijeta.Pravite nove škole zapošljavajte ljude sa biroa neki su na birou sa po 10 god. rada u školama… Read more »

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x