Spreman sistem za izdavanje biometrijskih pasoša

0 519

pasosSistem za izdavanje biometrijskih putnih isprava je spreman, izjavila je glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Amila Opardija. S druge strane, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj kazala je da je njemačka kompanija Bundesdruckerei, koja je dobila posao izrade pasoša, još ranije izvijesila ovo ministarstvo da obećana količina od 5.000 pasoša, koja nije bila predviđena ugovorom, nije mogla biti isporučena do 25. septembra zbog kvara na pogonima u kojima se izrađuju korice pasoša.

Iz Bundesdruckereija su dalje naveli da se prva ugovorena isporuka biometrijskih pasoša ne može očekivati prije 9. oktobra, a da će doći najkasnije do 15. oktobra, kazala je Rulj. Ako do toga dođe, oni građani koji predaju zahtjev za pasoš od 15. oktobra trebalo bi da dobiju nove biometrijske putne isprave.

Rulj naglašava da u Ministarstvu civilnih poslova žele da se s izdavanjem biometrijskih pasoša krene što prije jer je to jedan od najvažnijh uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije.

(Fena)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x