SKANDAL: 100.000 KM za rušenje rektora i ministrice!?

0 1.275

dzemo-tufekcic1Rektor Tuzlanskog univerziteta Džemo Tufekčić jučer je MUP-u Tuzlanskog kantona uputio dokaze iz kojih se, kako tvrdi, vidi ko i kako manipuliše studentima, koji već nekoliko sedmica organizuju proteste tražeći tako bezuslovan prelazak u naredne godine studija. Prema Tufekčićevim tvrdnjama, iz dokaza je vidljivo da Unija studenata ne stoji iza zahtjeva i protesta, nego da su pojedini nastavnici izmanipulisali studente!? Navodno je riječ o audiosnimku u kojem se pojedini profesori u razgovoru s predstavnicima Unije, zalažu za smjenu rektora i ministrice obrazovanja Mirzete Hadžić – Suljkić. Rektor Tufekčić tvrdi da je studentskim liderima nuđeno i do 100.000 maraka za tu podršku, no nije želio govoriti ko je nudio taj novac.

Ko manipuliše i ko stoji iza protesta studenata Univerziteta u Tuzli uskoro bi moglo biti poznato. „Na ovome neću stati, s obzirom da imam materijalne dokaze pošto sam privatno i dobio, privatno ću i dati organima gonjenja, neka svako radi svoj posao to sam radio i do sada kada bi do mene došla bila kakva anonimna predstavka“, kazao je za RTV Slon prof.dr.Džemo Tufekčić, rektor Univerziteta u Tuzli.

Podsjećamo, više puta o zahtjevina studenata vođeni su razgovori između ministarstva obrazovanja TK, menadžmenta Univerziteta i predstavnika Unije studenata. Dokaz toga je i jučerašnji razgovor na kojima se ispostavilo da su studenti izmanipuliosani jer ni sami više nisu znali kakve zahtjeve traže.Da je Senat Univerziteta u Tuzli razmotrio i analizirao sve zahtjeve Unije studenata potvrđuje i dokument Univerziteta u Tuzli u kojem između ostalog stoji da je Senat podržao zahtjeve Unije studenata da se kroz dopunu Zakona o visokom obrazovanju utvrdi pravo da studenti upisani na dodiplomski studij na dan stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju a koji su odslušali i ovjerili sve obaveze iz predposljednje godine studija imaju pravo upisati završnu godinu i bez ispunjavanja utvrđenih uslova za upis u završnu godinu studija, pod uslovom da ih u narednoj akademskoj godini sustiže generacija studenata po izmjenjenom nastavnom planu i programu.

Nisam očekivao da neko može manipulirati studentima, studenti kažu da nisu izmanipulisani, ono što sam ja preslušao nisam bez razloga kazao da sam ponosan na studente jer su uporno odbijali bilo kakvo učešće u bilo čemu kada je u pitanju rušenje rektora i ministrice, projekat je bio prvo slušiti pet dekana , ministricu, rektora i generalnog sekretara“, dodao je Tufekčić. ministrica-suljkicTakođer, svi do sada održani protesti studenata imali su različito mjesto okupljana, različite poruke i različite zahtjeve. Svako izgubljeno predavanje je na štetu samih njih a svoje zanje nažalost neće steći na ulici nego upravo na Univezitetu.

Studenti imaju pravo boriti se za bolje uslove školovanja, ali imajući u vidu da tuzlanski Univerzitet broji oko 20 000 studenata, a da na proteste izađe samo njih stotinjak svjedoči o neoorganizovanosti i neozbiljnosti onih koji stvaraju negativnu atmosferu na tuzlanskom Univerzitetu.

—————————————————————

Jučerašnja vijest koja se počela širiti među novinarima kako je rektor MUP-u predao neke dokaze o zloupotrebi Unije studenata i koja je mirisala na “aferašku petardu”, danas je postala “bomba” i prerasla u prvorazredni skandal koji će dobro uzdrmati ionako načet Univerzitet u Tuzli.
U konfuziji koja je jučer vladala kad je riječ o zahtjevima studenata nije bilo jasno da li studenti traže ili ne traže smjenu rektora i ministrice obrazovanja. Konačno, u izjavi za BH Radio 1, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli, Edin Eminović, jasno je rekao:

Smjenu rektora tražimo zato što Senat Univerziteta nije dao podršku onom stavu kojeg je potpisao rektor. Znači da će Senat Univerziteta poslati prijedlog na Vladu sa zahtjevom za izmjenu i dopunu Zakona, a predsjedavajući Senata je rektor. Rektor bi trebalo po nama da zna stav svojih dekana.

Za isti radio izjavu je dao i rektor Univerziteta u Tuzli, Džemo Tufekčić, koji je rekao da iza zahtjeva studenata ne stoje svi studenti već da je to određena grupa koja radi u interesu nekih profesora i da je studentima za to nuđen čak i novac:

Jutros smo uputili zahtjev MUP-u, neke dokazne materijale, da se vidi ko i na koji način manipulira sa studentima jer Unija studenata ne stoji iza ovoga, iza ovoga stoje neki nastavnici a tu su i neki studenti. (nejasno)… je kazao da im je nuđen novac da smjene ministricu i rektora. U igri je značajna suma, glava boli. Oni su spominjali 100 hiljada maraka.

Nakon navedenih izjava klupko je počelo da se odmotava. Prema pisanju današnjeg Avaza, ovaj list je u posjedu snimka kojeg je rektor kao dokazni materijal predao MUP-u, ali i pojedinim novinarima, a na snimku u trajanju od desetak minuta, navodno se čuju glasovi Abdulaha Bašića, dekana Rudarsko-geološkog fakulteta, i Edina Eminovića, predsjednika Unije studenata.

Avaz prenosi i dio razgovora između dekana Bašića i Eminovića navodeći kako na momente vode vrlo žučan dijalog. Bašić govori o tome kako je Tufekčić najviše odgovoran za stanje na Univerzitetu, te od Eminovića traži da u interesu studenata zatraži smjenu i rektora i kantonalne ministrice obrazovanja Mirzete Hadžić-Suljkić. U tih deset minuta snimka ne spominju se novčane ponude, ali se spominju „interesi“.

Bašić: Od Parlamenta, Univerziteta, dekana, Senata i svih ostalih tražim dvije ostavke, ministrice i rektora. Podržite me u tome. Problem je u tome, šta mi imamo od tog´ što se mi dodvoravamo rektoru, ti ili ja, ništa. Četiri godine nismo nijednu stvar riješili.

Eminović: Ja kao predsjednik Unije nemam nikakvog interesa.

Bašić: Imamo interesa. Ja tebe ne posmatram kao jedinku, ja govorim o studentima. Imaju li studenti interesa? Ako nemaju interesa, što stojite iza loših studenata? Znači, imate interesa. Nemojte govoriti da nemate nikakvog interesa. To što vi kao pojedinac nemate interesa, to je druga stvar…

Bašić: Svi mi imamo interes. Studenti imaju jedan interes, a ja imam i kao pojedinac, i kao društvo.

Eminović: Znači, ja vam govorim kao pojedinac, kulturno, ja nemam nikakvog interesa…

Predsjednik Unije studenata Edin Eminović, za Avaz je rekao:

Ne znam o čemu se radi i nemam pojma ni o čemu, tako da vam ništa ne mogu reći. Prvi put čujem od vas navode da mi je neko nudio novac za bilo šta.

Dekan Bašić je za Avaz rekao da nikada nikome nije nudio novac za smjenu rektora:

Tufekčić je izgubljen i u vremenu i u prostoru. Mene bilo ko nema potrebe tajno snimati jer svoje mišljenje o radu rektora iznosim javno i na sjednicama Senata, a sada ću i vama ponoviti:
Tufekčić je generator svih problema na Univerzitetu i zajedno s ministricom Mirzetom Hadžić-Suljkić snosi najveću odgovornost za stanje u kojem smo. Zbog toga mislim da oboje treba da odu sa funkcije – kaže Bašić, dodajući da nikada o tome nije nasamo razgovarao s Eminovićem, nego je o tome pričao na zvaničnim sjednicama.

Bez obzira da li je u igri 100 hiljada KM, suma za koju rektor reče “glava boli”, čini se da će glava zaboljeti i rektora i mnoge druge na Univerzitetu jer zli duh koji je pušten iz boce teško će se sam u nju vratiti.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje/RTV Slon/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x