Sead Čaušević: Sindikat koristi đake kao taoce!

12 624

Vlada Tuzlanskog kantona je na jučerašnjoj sjednici prihvatila informaciju o radu tima Vlade TK-a za pregovore sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika, čime su pregovore proglasili okončanim.

Ministarstvo obrazovanja je zaduženo da u što kraćem roku pripremi i nadležnom sudu podnese zahtjev za ocjenu zakonitosti i donošenje odluke o prekidu štrajka uposlenih u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Istovremeno, Vlada je pozvala sve uposlene u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja da najkasnije u ponedjeljak, 19. marta, počnu sa redovnim nastavnim procesom u školama. O štrajku u školama razgovarali smo sa Seadom Čauševićem, premijerom TK-a.

Zaposlenici osnovnih i srednjih škola TK-a su u štrajku od 5. marta zbog najavljenog smanjenja plaća za 6,5 posto svim budžetskim korisnicima. Četvrti sastanak tima za pregovore Vlade TK-a i sindikata budžetskih korisnika je prošao bez dogovora. Vlada je ponudila smanjenje plaća za pet posto, no, sindikati nisu pristali. Je li moguće naći rješenje?

Nažalost, Sindikat je izašao sa tvrdim stavovima koji su polazili od toga da se rješenje mora tražiti u tome da se praktično sva primanja zadrže na gotovo istom nivou. Znači, da se plata ne mijenja, da se za jednu marku poveća topli obrok, a da se jubilarne nagrade i regres isplate samo onda kada se obezbijede pare. Mi smo bili na tom tragu, izuzev plate. A što se plate tiče, podsjetio bih da smo mi u novembru, kada su prihodi u budžetu TK-a rapidno pali i kada je likvidnost dovedena u pitanje, posegnuli za onim što je bilo logično, a to je da umanjimo vrijednost polaznih osnova za ta dva procenta. Računajući da bi time za ta dva mjeseca stabilizirali tu stavku u budžetu, koja je bila dio ukupnog gubitka koji je bio procijenjen na 18 miliona za prošlu godinu.

Budžet u deficitu

Vi govorite o smanjenju za dva posto koje se već primjenjuje od novembra prošle godine. Ali, štrajk je započeo zbog nacrta budžeta za 2012. u kojem je predviđeno smanjenje za 6,5 posto.

Ovdje se često akcenat stavlja na osnovno i srednje obrazovanja, a u suštini, svi budžetski korisnici, njih 10.000, u situaciji su da od novembra do danas imaju umanjenje plate za dva posto. I to danas funkcioniše. Njihov štrajk je praktično na osnovu tih dva posto pokrenut sada, ali inspirisan prijedlogom, odnosno nacrtom budžeta koji je Skupština usvojila. Mi smo tu predvidjeli radikalnije zahvate, koji se tiču smanjenja plata za 6,5 posto, zadržavanja toplog obroka na sedam maraka i koji se tiču otvaranja mogućnosti da, ukoliko budžet bude pozitivan, što je vrlo teško ostvariti, isplatimo regres, odnosno da nema govora o isplati jubilarnih nagrada, koje su do sada redovno isplaćivane. To je bila naša pozicija.

I zbog takve pozicije sindikati su i stupili u štrajk. Oni traže da visina plate bude na nivou oktobra 2011. Dakle, bez ikakvog umanjenja. Kakva je situacija u budžetu? Ima li prostora da se ispune zahtjevi sindikata?

Mi danas imamo Sindikat koji štrajkuje zbog dva posto. Dovodi nas u situaciju da se ne održava nastava, koristi đake kao taoce, bez obzira na to što mi još nemamo konkretno usvojen budžet za 2012. Njegovo usvajanje se očekuje krajem ovog mjeseca. Prema tome, mislim da je smanjenje plate za dva posto premali razlog za štrajk uopšte, a pogotovo štrajk ovakvih razmjera. Jer, oni ne uvažavaju osnovnu situaciju, a to je da je budžet TK-a u deficitu 44 miliona, da imamo na osnovu sadašnjih plata iz 2011. deficit od novih 15 miliona i da imamo pad prihoda u prva dva mjeseca ove godine za 10 posto. Mi smatramo da je prijedlog koji je otišao kao nacrt, smanjenje od pet posto minimum minimuma koji je Vlada morala utvrditi.

Kako u cijeloj priči naći rješenje? Akumulirani dug je 44 milion i ako se udovolji zahtjevima sindikata, dug će očigledno i dalje rasti. Vlada, izgleda, trenutno nema rješenja kako vratiti dugove. Kako udovoljiti sindikatima, početi vraćati dugove i sačuvati stabilnost Vlade?

Pazite, sindikate ne treba zadovoljiti. Sindikate treba uvjeriti da je stanje takvo kakvo jeste i oni to stanje trebaju prihvatiti kao realnost i njihovi zahtjevi trebaju biti u skladu sa stvarnim ekonomskim mogućnostima Kantona. Ovdje je vrlo važno da se izbjegne bilo kakva polarizacija. Niko u Vladi, pa i ja lično, nema ništa protiv da zaštiti standard prosvjetnih i svih drugih radnika i korisnika budžeta. S druge strane, treba znati da se može dijeliti samo ono što je zarađeno i ono što postoji i treba biti spreman na dio ušteda da bi se stabilizirao budžet. Mi nastojimo da izbjegnemo ovu polarizaciju. Roditelji su već nervozni. Djeca ne idu u školu. Nastava će se produžiti u juni. Moj odgovor je: tačno je da je to tako, ali da je Sindikat ipak taj koji je organizovao ovaj štrajk i drži ga dvije sedmice. Ne pristaje na naše prijedloge. Ne daje nikakve konkretne prijedloge.

Obuzdati potrošnju

Izgleda da rješenja neće biti ni u narednim danima?

Moja osnovna poruka bi bila, i volio bih da je roditelji znaju, to da je ovdje zahtjev sindikata da se ne umanjuju plate i da se ne umanjuju naknade. Ako bi se taj zahtjev prihvatio, to je dodatnih 15 miliona deficita u budžetu za 2012. To bi dovelo sve pod upitnik. I aranžman sa MMF-om. Jer, da biste vi bili relevantan sagovornik podizanja najpovoljnijeg kredita, mora te prvo pokazati da obuzdavate javnu potrošnju. Ova vlada smatra da sadašnjih dva posto ili sutrašnjih pet posto nije nešto što će značajnije ugroziti standard građana.

Plate funkcionera

Ovih dana se, također, spominju plate poslanika i ministara. Spominju se primanja i do pet hiljada, koja uključuju i rad u komisijama. Može li se tu napravi ti nekih ušteda? Mogu li ministri volonterski raditi u komisijama?

Plata ministara i premijera je daleko ispod toga o čemu vi govorite i to postoji na svim portalima javno objavljeno. Tu su plate od 2.400 do 2.800 maraka. Znači, plate, plus minuli rad. I tu kod premijera prelazi 3.200 – 3.300, a ja mislim da ministri dostižu 2.800 – 2.900. Neki od ministara imaju naknade i te naknade su vezane za njihov rad kao profesora, jer oni održavaju dio nastave. To su naknade koje njima pripadaju. Danas u okviru Vlade imamo tri profesora koji su aktivni i na Univerzitetu. Ima i dio članova Civilne zaštite iz reda ministara koji, također, imaju dio naknada za to. I to je ono što se ostvaruje po postojećim propisima.

(SodaLIVE.ba/OSLOBOĐENJE)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bego

Sve vam *** imate platu 3000, smanjite sebi plate i stedite, mi radi vas ispastamo moramo ic na 30+ stepeni a vi sjedite u kancelarijama.
Al budite sigurni da ja ovo necu nadoknadjivat a siguran sam i da necu bit jedini !!!!!!

pravda

pa je li moguce da je narod za ovo glasao?????
nekad se islo u ZOO gledati zivotinje,a sad ih ima i sa kravatama,jos imaju i platu 3000 km,koju naravno posteno zaradjuje jer smanjio nezaposlenost za 50 %,i rijesio jos hiljadu problema…-majko draga…
od sveg zla (politicari) ovi crveni su ubjedljivo najgori…

Krajina

“…njihovi zahtjevi trebaju biti u skladu sa stvarnim ekonomskim mogućnostima Kantona…”

A vase plate so 7.5 vece od standardnih plata Evropskih radnika na vasoj poziciji

lukavacanin

ovaj nema veze o cemu prica njih je samo briga da oni imaju za svoje plate. pa gospodine premijeru smanji ti za 70% troskove, odnosno stegni malo taj ministarski stomak spustitese malo na na nivo narodau kantonu. ali dzaba ja ovo pisem kad vi nevidite narod, oni su tu samo kad treba da se glasa i poslje snadji te se

FOTON

I ovo se zove SDP!

Stari covjek

FOTON sta ima SDP sa etim

Drugo PROSVETARI imaju pravo na strajk legalno je da SINDIKAT pokrece STRAJK ali je pitanje ko place STRAJKACE za vrijeme nerada.
Koji POSLODAVAC placa nerad to nigdje NEPOSTOJI Drugo dali te troskove odnosno place i ostalo snosi pokretac strajka iz svog BUDZETA napunjog clanarinom sidikalaca,raznim donacijama,humanitarnim radom i na svaki drugi nacin a svakako i iz budzeta.Pitanje je kako ce proci strajkaci nakon kraja strajka ? Formula neuradzeno ce se nadoknaditi na kraju godine nepije vode jer za strajk nisu djeca kriva i njihovi roditelji kojima mogu biti oduzeti mnogi ili mnoga prava i uzitci.STA ako roditelji tuze skole i nastavnike za maltretiranje ,psihicki i svaki drugi mobig iz koji srestava ce se ta srestva naci.IZ PLATA STRAJKACA DA BUDE JASNO- Na zapadu se pregovara danima,nedeljama ,mjesecima ali se radi jer nerad se neplaca u krajnjoj nuzdi se neradi i tada SINDIKAT ili POKRETAC strajka placa naknadu za nerad
Pozdrav svima i pamet u glavu

Renger

Ovi SDP-ovci su bruka jedna i sramota..
Sa sindikatom pregovara ministar pravde(najmladji ministar u Vladi) 😀 E jest mu Premijer za..ro.. momački..a ministrica obrazovanja se i ne pojavljuje u dijaloškim emisijama na TV-u. Jadna li su ova djeca i roditelji koji su dali pare za karte koje sad propadaju, pitam se ko ce to nadoknadit?
Ovo je najgora i najnesposobnija vlast u kantonu u poslednjih 20 godina

Dilaver

Pa šta sam vam svo vrijeme pričao – dole bagro crvena,

brle

Razumijem uposlene kojima su plaće smanjene, ali brate mili kad krešeš platu, kreni od sebe pa kreši ondar i meni.
a ima i ova verzija kad je svima skrešu pa i sebi ako se nekom nesviđa ima na biro kadra kakvog pozeli, samo neka daju otkaze ako im je malo.
pozz

razum

jel moguce da je kod nas narod jos na takvom stupnju intelektualnog razvoja,da ne moze ni da skonta ni u ovom slucaju prave krivce ,pa joos ima naroda koji krivi profesre i nastavnike?????-dobro smo mi zivi kako nas glupih ima :((…
covjek ima platu 3000km i ne radi nista,i to jos javno priznaje,a nekome su krivi nastavnici koji im djecu uce,i koji strajkuju da bi i njihova djeca imaala kakav takav zivot,moj Boze dragi…
od sad i SNSD priije nego SDP…

mire

jedino moguce rjesenje:
SVE NA MINIMALAC-
PRVO PREMIJER
PA MINISTRI
POMOCNIVI,SEKRETARI, A BOGAMI I BUDZETSKI KORISNICI.
BAR NA TRI MJESECA
I ETO USTEDE.

QQQQQ

Dali je neko uzeo u obzir koliko para leži deponovano na računu elektro distribucije.Ili koliko samo cimentara koksara ili soda godišnje imaju dobiti i koliko iznesu para iz zemlje.Umijesto da povećaju plate radnicima i time počnu puniti budžet TK.Pa nigdje u Evropi nemožeš iznijet svu dobit.Možeš ulagati u proširenje pogona i nova radna mijesta ali nemožeš pare iznositi iz zemlje.Pa zar smo ušli u kapitalizam da postanemo AFRIČKA KOLONIJA NISMO MI CRNCI.Uz to uništili su nam HAK koji je bio čista dobit.Nemogu da vjerujem da niko nemože da vidi ove stvari.Sigurno ovi kapitalisti daju tal našim političarima i pune crne stranačke fondove dok narod gladuje.Umjesto blagodati tržišne privrede mi smo postali AFRIČKA KOLONIJA

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x