SDP i SDA TK usaglasili programsku platformu za tekući mandat

0 645

Pregovarački timovi SDP i SDA Tuzlanskog kantona, u ponedjeljak popodne su usaglasili programsku platformu za tekući mandat.

Ilustracija

„To je najvažnija karika pregovora oko formiranja vlasti. U nastavku ćemo usaglasiti podjelu ministarstava i drugih čelnih funkcija u vlasti Tuzlanskog kantona“ rekao je Slađan Ilić, član pregovaračkog tima SDP-a.

U predvečerje su pregovarački timovi počeli razgovore o raspodjeli minstarskih fotelja. Ilić nam je rekao da će najvjerovatnije u utorak biti poznato koja će ministarstva pripasti kojim strankama, a možda i imena ministara iz koalicionih stranaka.

Pomenute stranke su već ranije neformalno dogovorile da ministarstvo finansija pripadne SDA-u, jer je pomenuti ministar i zamjenik premijera. S druge strane, SDP je eksplicitno tražio da im pripadnu ministarstva obrazovanja, zdravstva i MUP-a, te još tri ministarstva, dok će SDA-u pripasti ukupno pet ministarstava, a trećem koalicionom partneru NS radom za boljitak, jedno ministarstvo.

Ukoliko sa SDP-om i SDA u vladajuću koaliciju –na nivou F BiH – uđe i HDZ, ova stranka je već najavila da će tražiti jednu ministarsku fotelju i u Vladi TK.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x