SDA blokirala istragu protiv Gorana Salihovića

5 675

Istraga protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića zbog zloupotrebe službenog položaja u vrijeme dok je bio predsjednik Opštinskog suda za prekršaje u Tuzli zaustavljena je odmah poslije formiranja tog predmeta u tužilaštvu, a stavljanje tog predmeta u ladicu izlobirao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Goran-SalihovicKrivična prijava protiv Salihovića podnesena je Federalnoj upravi policije, Federalnom tužilaštvu i Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, piše danas Glas Srpske a prenosi Slobodna Bosna.

U njoj je Salihoviću stavljeno na teret da je u vrijeme dok je bio predsjednik Opštinskog suda u Tuzli zloupotrijebio funkciju kako bi aktuelnom gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću omogućio da prisvoji srpski stan u koji je Imamović uselio tokom rata.

Salihović je tokom parničnog postupka koji je Vesna Lukić vodila protiv Imamovića prinudio četvoricu svjedoka da daju lažne iskaze u korist Imamovića. Na osnovu toga donesena je presuda u korist Imamovića, a Lukići su žalbu uputili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu – rekao je izvor “Glasa Srpske”.

Zbog toga je protiv Salihovića podnesena krivična prijava, ali je istraga izostala.

Krivična prijava podnesena je prije nego što je Salihović stupio na dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a da je procesuirana on ne bi mogao da preuzme taj mandat. Zato je pod pritiskom lidera SDA spriječen čak i pokušaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da se optužbe na račun Salihovića provjere prije preuzimanja dužnosti glavnog tužioca – kaže izvor “Glasa Srpske”.

Federalno tužilaštvo krivičnu prijavu protiv Salihovića krajem prošle godine, prije nego što je on položio zakletvu za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dostavilo je na postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Tada je u Kantonalnom tužilaštvu potvrđeno da je taj predmet formiran i da su počele provjere navoda o zloupotrebi položaja, ali je ubrzo stavljen u ladicu.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović rekao je da u tom predmetu nema nikakvih provjera, ni istrage, a u Tužilaštvu BiH kažu da protiv Salihovića nikad nije vođena istraga.

U Federalnoj upravi policije su kazali da su zaprimili prijavu protiv Salihovića i da u vezi s tim po nalogu Federalnog tužilaštva i Kantonalnog tužilaštva Tuzla vrše određene provjere.

Mehmedović

Salihović je počeo da vraća dug prema SDA u predmetima koji se vode protiv potpredsjednika i poslanika te stranke u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića.

Izvor blizak istrazi protiv Mehmedovića rekao je ranije “Glasu Srpske” da je Mehmedović u više navrata posredno, ali i lično svjedocima počinjenih zločina prijetio likvidacijama.

Iako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ometanje rada pravosuđa sa spiskom svjedoka i istražilaca SIPA koji će biti likvidirani ukoliko Mehmedović bude uhapšen, Tužilaštvo nije učinilo ništa da ih zaštiti.

Poseban tim SIPA kompletirao je u “predmetu Ozren” dokazni materijal sa izjavama velikog broja svjedoka, materijalnim dokazima i dokumentacijom istražnih organa, ali Salihović uprkos tome nije dao da Mehmedoviću bude određen pritvor, niti je izdao naredbu za pretrese, što je uobičajena praksa u predmetima ratnih zločina – rekao je izvor iz istrage.

SIPA je uhapsila Mehmedovića, koji je bio ratni načelnik policije u Tešnju, 19. jula i poslije saslušanja ga predala Tužilaštvu BiH koje ga je samo sat kasnije uprkos dostavljenim dokazima pustilo na slobodu.

Salihović je stao na stranu Mehmedovića i u “predmetu Tešanj” u kojem se sprovodi istraga o velikom skladištu oružja pronađenog nedavno u šumi u blizini tog grada.

Zanimljivo je da Salihović u trenutku pronalaska oružja na lice mjesta nije želio da pošalje postupajućeg tužioca koji bi rukovodio istragom i nadzirao rad inspektora SIPA prilikom uviđaja te zajedno sa SIPA planirao i preduzimao mjere na otkrivanju počinilaca tog krivičnog djela.

Nedolazak tužioca na lice mjesta i preuzimanje istrage o pronalasku najveće količine oružja u BiH poslije rata doveo je do zastoja u istrazi i tapkanja u mjestu.

O Salihovićevim mahinacijama dok je bio predsjednik Višeg suda za prekršaje u Tuzli mediji su pisali još 2002. godine.

O zloupotrebama Salihovića postoji izvještaj Finansijske policije FBiH i prijava za fizički napad na svoju koleginicu. To je došlo u Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, ali je sve stopirano – kazao je naš izvor.

(Slobodna Bosna/Glas Srpske/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bašar Al Asad

Otkada je za sodalive relevantan i bitan velikosrpski “glas srpske” i njegovo propagandno pisanje protiv patriota BiH Gorana Salihovića,Šemsudina Mehmedovića,Jasmina Imamovića,Sulejmana Tihića itd.Umjesto da se razobličavaju i razotkrivaju podmukle antibosanske konstrukcije i laži i podmetanja Dodikovih jednonacionalnih medija,ovdje se one prenose i uvažavaju !!?? Kao da je ovo sajt Laktaša a ne grada Lukavca.E moj Zlaja…

Ratko

A koje su relevantne informacije? SAF-ove, FTV-a? Vama nesposobnima samo su krivi Dodik i srbi? Na sve što se upozori kao na negativnu pojavu kriv je neko drugi, a nikako da tražimo krivce u nama.

Bašar Al Asad

@ratko. Ajde bre ti “sposobni” Rašo pođi od sebe i od svoga šefa Dodika i “tvoje” jednonacionalne PTPC (gdje nema ni nesrpskog uha zaposlenog) i tamo traži i kritikuj negativne pojave.Ostavi tu jeftinu i pročitanu paljansku demagogiju i okreni se genocidnom entitetu i tamo pokušaj da promijeniš stvari jer tu su svi problemi BiH :etničko čišćenje nacionalna diskriminacija nesrba, aparthejd,fašizam klerofašizam,šovinizam itd,itd.

mujko

Dragi Al Asade, problem nije u srbima bio, a nit je od početka postojao. Problem je u onima koji su nas doveli, na žalost voljom većine, do ovog danas. Oni i dalje postižu svoj efekat, eto vidi se po tvom stavu i pisanju. Na žalost, samo, što zbog takvih, tonemo svi kolektivno. Neumitno.

Bašar al asad

@mujko,Da da.Nisu nas napale Srbija i Crna gora tj Milošević,Bulatović Karadžić,Mladić i ostali verifikovani haški zločinci nego su došli vanzemaljci sa planete Jupiter i počinili genocid u BiH,Srebrenici itd.I naravno svi su isti,za sve su krivi jednako i agresori srbi i žrtve Bošnjaci.Takođe za zločine silovanja po toj uvrnutoj logici krive su i silovane žene jednako kao i silovatelji itd.U Tuzli su krive podjednako za rat i žrtve kapije a i bradonje sa Ozrena koje su ispaljivale topovske projektile na civile itd.Ta tvoja pričica je smiješna a naučena je vjerovatno na zajedničkim druženjima i predavanjima organizovanim u mladim sekcijama Lagumdžijinog SDP-a i Dodikovog SNSD-a.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x