Sarajku slagali da nema vode kako je ne bi porodili u kadi

0 2.196

Sarajka Aida P. (31, ime i prezime poznati redakciji), koja je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu trebala imati drugi porođaj u vodi, cijelu situaciju u vezi s pripremama za porođaj doživjela je kao traumu koju će pamtiti cijelog života.

jasmina gutic pored kade

Zbunjena trudnica

Ova Sarajka prije tri i po godine prvi put se porodila u vodi. S obzirom na to da je imala predivno iskustvo, i ovog puta odlučila se na takvu vrstu porođaja, koju sarajevska Opća bolnica često promovira.

Ona dodaje da na porođajnom odjelu te večeri kada se trebala poroditi, nije bilo nikoga osim jedne sestre, koja joj je rekla da bolnica ima problema s redukcijom vode.

– Sestra me ubrzo poslala u sobu. Kada sam se raspremila i otišla do kupatila, otvorila sam česmu i topla voda je tekla. Tada mi ništa nije bilo jasno. Ujutro sam bila spremna za porođaj. Sestra je pozvala dežurnog doktora, koji je kazao da nema potrebe za punjenjem kade vodom, jer skoro da sam se bila porodila te bi bilo predugo da čekamo – kaže Aida, ne želeći otkriti ime dežurnog ljekara.

Doktor je Aidu porodio klasičnim putem, koji je za ovu nepripremljenu trudnicu bio velika trauma.

– Kada sam se ranije raspitivala za mogućnost nestanka vode, rekli su mi da imaju burad napunjenu vodom u slučaju nestašice. Ovako sam ogorčena i frustrirana što nisam dobila uslugu koju sam željela – ističe Aida.

Jutarnja vizita

Sarajka je dan kasnije tokom jutarnje vizite prepoznala prof. dr. Jasminu Gutić, šeficu Ginekologije i akušerstva Opće bolnice, kojoj je u više navrata odlazila na preglede tokom trudnoće.

– Kada sam joj rekla da se nisam porodila u vodi zbog redukcije, bila je veoma iznenađena i kazala mi je da bi poslala dežurne na Odjelu u prodavnicu po vodu, kojom bi napunili kadu. To me i ne čudi, jer je dr. Gutić bila “najzagriženija” za uvođenje porođaja u vodi u Općoj bolnici – kaže Aida.

Tehnička stvar

Ljekar Nenad Mišeljić, za kojeg smo neslužbeno saznali da je bio dežurni tog jutra kada se Aida trebala porodila, kazao nam je da tek kada pacijentica ispuni sigurnosne uvjete, tek tada može doći do porođaja u vodi.

– Moguće je da je bila redukcija vode, mi tu ne možemo ništa uraditi. Jedino što možemo jeste da objasnimo pacijentici o čemu se radi i da je tehnička stvar u pitanju. Još teže je kada su u pitanju operacije i kada nemamo vode. Ovako barem znamo da možemo i na drugi način poroditi trudnicu – kazao je dr. Mišeljić.

Šta kažu u ViIK-u

Iz „Vodovoda i kanalizacije“ kazali su nam da na taj dan kada se Aida trebala poroditi, nije bilo redukcije u Kranjčevićevoj ulici, u kojoj se nalazi i Opća bolnica.

– Čak i da je bilo redukcija, voda se uvijek pušta u ranim jutarnjim satima, da bi građani imali normalno snabdijevanje vodom – kazao nam je dežurni dispečer u Službi proizvodnje i distribucije vode ViK-a.

(SodaLIVE.ba/AVAZ)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x