Sarajevskim opštinarima strani jezici kao “špansko selo”: Na međunarodnom vjenčanom listu čak 95 grešaka!

3 640

Čitateljica DEPO portala ostala je preneražena kada je u Matičnom uredu Općine Novi Grad u Sarajevu dobila međunarodni izvod iz matične knjige vjenčanih na kome je prinašla, kako tvrdi, najmanje 95 grešaka!

9c17f370cda6d046c64552ca7e286110

Obraćam Vam se molbom da učinite sve što je potrebno kako bi javnost bila upoznata s nakaradnim obrascem međunarodnog izvoda iz matične knjige vjenčanih i kako bi se isti povukao iz opticaja. Naime, nakon uvida u pomenuti izvod koji sam podigla 28.02.2014. u sarajevskoj Općini Novi grad, na primjerku sam pronašla 95 grešaka!!! U prilogu su fotografije obje stranice izvoda, a greške su podvučene crvenim – u mejlu nam je napisala čitateljica, čiji su podaci poznati redakciji DEPO Portala.

930ed4f96f469c9e8550ecfd5024df5c

Kako se vidi u priloženom dokumentu, ovdje se ne radi samo o greškama pri kucanju, nego se radi i o kardinalnim greškama u prevođenju pojmova i rečenica, izostavljanju prevoda na neki od jezika, izostavljanju prevoda riječi i termina…

eb8fd943a3a29db9c6ae651c24e9f582

Tuga je pomisliti da se u sarajevskim opštinama svakodnevno izdaju ovakve bruke od državnih dokumenata? Zar nema nikoga od uposlenika državnih institucija ko je za ovo vrijeme pregledao obrazac, pa se postiđen uhvatio za glavu kad je vidio na koji način se vlasti države brukaju u svijetu? Bilo bi me stid ovolikih grešaka da se radi o nekom dokumentu koji su mi u Mjesnoj zajednici dali, a ne kad se radi o dokumentu koji je po svojoj svrsi namijenjen upotrebi u inostranstvu. Kako nam se samo smiju, svuda po svijetu, stranci kojima donosimo međunarodne dokumente iz BiH. Šta će drugo pomisliti nego da smo nepismeni, neobrazovani, “tamo neki Balkanci” – zaključuje čitateljka DEPO Portala.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
IDRIZ HALILOVIĆ

NIŠTA NEČUDI KAD ZNAMO KAKO SE ZAPOŠLJAVAJU STRANAČKI KADROVI I ROĐACI,STRČNOST JE NEBITNA , BITNO JE DA SU PODOBNI I DA GLASAJU ZA SVOJE VOĐE I DA IH POVREMENO NA NJIHOV ZAHTJEV POLJUBE U G….U !!

MisterX

Nije ovo samo u sarajevskim opcinama, nego u cijeloj FBiH su ovakvi izvodi, neko bi trebalo da odgovara zbog ovoga!!

MisterX

Poštovani,

Niko Vam nije obrisao komentar. Možete li nam reći u vezi kojeg članka je napisan komentar? Možda je riječ do greške koju bi željeli ispraviti. Hvala na razumijevanju.

S poštovanjem

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x